Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΝΕΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΙΛΝΤΙΡΙΜ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ


 ΝΕΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΙΛΝΤΙΡΙΜ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ


Την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε χτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Οπως αναμετέδωσαν και ελληνικά ΜΜΕ, στη διάρκεια συζήτησης στην τουρκική Βουλή ο Γιλντιρίμ είπε ότι «το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη», αλλά «πεδίο αντιπαράθεσης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», και ξεκαθάρισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι».

Στη συζήτηση, το κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ισλαμιστικού AKP ότι ανέχεται 18 νησιά στο Αιγαίο να βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».
Απαντώντας, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι υπάρχει «γκρίζο καθεστώς» σε 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την «κρίση των Ιμίων» ως ενδεικτική της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Περηφανεύτηκε ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου».

Τόσο η επίσκεψη Ερντογάν, όσο και η κλιμάκωση των προκλήσεων, στο φόντο των αναδιατάξεων σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνουν ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Θράκη κ.α. δεν αφορούν απλά τους όρους αναμέτρησης (όσο και διαπραγμάτευσης) με το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά είναι μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: