Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

ΆΝΑΨΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ


 ΆΝΑΨΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ


Ευθύνες στην Τουρκία για το φιάσκο από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου..Στην Κύπρο συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της Διάσκεψης. Αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην πρόσφατη Διάσκεψη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σημείωσε μιλώντας στο ΡΙΚ ότι «δεν επήγαμε εκεί (σ.σ. η κυπριακή κυβέρνηση) με προτεραιότητα να ασχοληθούμε με τη λύση στο Κυπριακό. 
 Πήγαμε εκεί με προτεραιότητα να παίξουμε το παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση».

 Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πήγε στη Διάσκεψη εντελώς απροετοίμαστη, «με την αντίληψη ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ουσία κάποιων θεμάτων και δεν είχαμε προετοιμάσει σχετικές θέσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Και υποχρεωθήκαμε εκεί να αναθέσουμε σε κάποιους ανθρώπους να εργάζονται όλο το βράδυ για να ετοιμάζουν κάποια έγγραφα. Ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να προηγηθεί, έπρεπε να είχε γίνει στην Κύπρο».

Αντιδρώντας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης (του ΔΗΣΥ), Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία τούτες τις κρίσιμες ώρες «είναι να αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες σκοπιμότητες και να εργαστούμε από κοινού προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και για την επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, και μέσα στο ίδιο πλαίσιο που διεξάγονταν μέχρι τώρα». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στο Κρανς Μοντάνα «πλήρως προετοιμασμένος και ιδιαιτέρως αποφασισμένος να επιτύχει συγκλίσεις εντός των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τον γγ του ΟΗΕ», παραπέμποντας στο «πλαίσιο Γκουτέρες», που προέβλεπε μεταξύ άλλων διαμόρφωση ενός «μηχανισμού εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας με την εμπλοκή και «κάτι εκτός Κύπρου», ανοίγοντας κι άλλο τη συζήτηση για πιο διακριτή ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Από τη μεριά του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε: «Δεν θεωρώ ότι αυτό το αδιέξοδο οφείλεται στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά στην Τουρκία και τις πάγιες και αδιάλλακτες θέσεις της στο κεφάλαιο της ασφάλειας, στην επιμονή της στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας, την παραμονή των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και του στρατού. Διερωτώμαι αν αυτοί που επικρίνουν τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάρρευση των συνομιλιών είναι έτοιμοι να δηλώσουν δημόσια αν αποδέχονται την παραμονή των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των τουρκικών στρατευμάτων εσαεί». Πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα ήταν μια αποτυχία, έγιναν «τρομερά λάθη», αλλά «δεν μπορούμε να βγάζουμε από το κάδρο την Τουρκία και να επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στη δική μας πλευρά, γιατί αυτό βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, ένα αδιέξοδο, χωρίς επίρριψη ευθυνών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: