Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


 ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Τουρκία προς τις εταιρίες εξόρυξης: "Σας προειδοποιούμε πως θα χάσετε έναν φίλο"....


Σήμερα τα χαράματα αναμενόταν να φτάσει στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», που για λογαριασμό της κοινοπραξίας των κολοσσών «Total» (γαλλική) και «Eni» (ιταλική) θα ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις. Εκπρόσωποι της «Total» εξηγούσαν χτες ότι αρχικά το πλοίο θα επιχειρήσει δοκιμαστικά και στη συνέχεια θα αρχίσει η γεώτρηση, της οποίας η ακριβής ημερομηνία χτες δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται νέα ένταση εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά το ισχυρό ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει για την περιοχή μονοπώλια με διεθνείς διακρίσεις στον κλάδο της Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη εκδόθηκαν νέα άδεια για την κοινοπραξία «ΕΝΙ» - «Total» (για το «οικόπεδο 6»), χωριστή άδεια για έρευνες της «ΕΝΙ» στο «8» αλλά και άδεια για την κοινοπραξία της αμερικανικής «Εxxon Mobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum» για το «οικόπεδο 10».

Πάντως, από χτες η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε την αναμενόμενη NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλομένους), δεσμεύοντας την περιοχή γύρω από το τεμάχιο «Ονησίφορος», όπου και θα επικεντρωθούν συγκεκριμένα οι εργασίες του «West Capella». Με βάση το σχεδιασμό που είχε γίνει γνωστός από το Μάρτη, η γεώτρηση θα διαρκέσει αρχικά (τουλάχιστον) 50 μέρες, σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ», και γι' αυτό αρκετοί έχουν αυξημένες προσδοκίες για τα ευρήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που επικαλείται δηλώσεις στελεχών της «Total», η εταιρεία θα αλλάξει πλάνα μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια του προσωπικού. Πάντως, στελέχη της «Total» είπαν ότι «δεν ανησυχούν», αναφερόμενα στις προχτεσινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας (ότι η Αγκυρα θα τα «σπάσει» με τις εταιρείες που θα κάνουν έρευνες στην Κύπρο χωρίς συμφωνία δική της).

Η έναρξη των γεωτρήσεων σηματοδοτεί την κλιμάκωση των σχεδιασμών ισχυρών επιχειρηματικών κολοσσών για την Ανατολική Μεσόγειο γενικά, σε μια περίοδο που και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό (με τη μη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα) αποκαλύπτουν τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που μαίνονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία επανέφερε τα περί «μονομερών ενεργειών» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», επικρίνοντας μάλιστα όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Λευκωσία και προειδοποιώντας τες ότι «μπορεί να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία». Ενταγμένη στο ίδιο πλαίσιο είναι και η έκδοση νέων παράνομων NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας περιοχές στα «οικόπεδα» «5», «6» και «7», για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της σήμερα και αύριο. 

Αντίστοιχα εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ, δεσμεύοντας το ίδιο προκλητικά και τμήματα του FIR Λευκωσίας. Ενώ, αποτιμώντας τις πρόσφατες διαβουλεύσεις, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου διαμήνυε χτες ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν «ανόητες», επικρίνοντας όσους θέλουν «ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο να διακοπούν εντελώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: