Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΣΚΛΗΡΟΣ ΞΑΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 
 Δεν θα διστάσουμε να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια



«Ως Τουρκία, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι σίγουρα δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και δεν θα αφήσουμε αναπάντητη τη στήριξη και την παροχή όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις δίπλα στα σύνορά μας και στη δημιουργία "νησίδων τρομοκρατίας" στην περιοχή. Δεν θα διστάσουμε να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια».

Τα παραπάνω τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν - στο περιθώριο της Συνόδου του G20 - στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εν μέσω γεωπολιτικών και άλλων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή (π.χ. αναβάθμισης Κούρδων με στήριξη των ΗΠΑ και κινήσεων ανεξαρτητοποίησης περιοχών όπου πλειοψηφούν).

Αλλωστε, το τουρκικό κεφάλαιο ανέδειξε την ίδια απαιτητικότητα με την οποία θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο σε «ισορροπίες» που διαμορφώνονται - ειδικά σχετικά με την «αξιοποίηση» του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής - και στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου που ξεκίνησε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Τούρκος ηγέτης εμφάνισε τη χώρα να φιλοξενεί τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού» στην Ενέργεια, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο ο Ερντογάν ξεκαθάρισε την ετοιμότητα της Αγκυρας και για τις εξελίξεις, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό (με τη μη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα - βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελίδα 5) επιβεβαίωσαν τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ειδικότερα τη σημασία που δίνει το τουρκικό κεφάλαιο στην «αξιοποίηση» της Κύπρου ως βάσης για ευρύτερες επιδιώξεις στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η Ερώτηση του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος MHP Φαρετίν Ογούζ Τόρ στην τουρκική Βουλή, με την οποία έθεσε πάλι ζήτημα «κατάληψης» 18 νησιών «από την Ελλάδα στο Αιγαίο». Απαντώντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκλητικά σημείωσε: «Δεν θα αποδεχτούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων για γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητήσιμο καθεστώς, και σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο αυτές δεν θα επιφέρουν αποτέλεσμα από πλευράς δικαίου. Κατά τη θητεία των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Κυριακή έφτασε στην Τουρκία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον. Για τη δίωρη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν έγινε καμία ενημέρωση.
Οσον αφορά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν γενικόλογα πως συζητήθηκαν τα θέματα της Συρίας, αλλά και η κρίση στον Περσικό Κόλπο. Πάντως, να σημειωθεί ότι ο Τίλερσον τιμήθηκε με ειδική διάκριση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, για την προσφορά του στον κλάδο της Ενέργειας (ήταν διευθύνον στέλεχος του κολοσσού «Exxon Mobil» για χρόνια), όπου χαιρέτισε τη δράση «γενναίων ανδρών και γυναικών», που τον περσινό Ιούλη «αντιστάθηκαν και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: