Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η στήριξη ΗΠΑ και Ρωσίας
στους Κούρδους της Συρίας
ενοχλητικό αγκάθι για την Άγκυρα
 
Τούρκος στρατοχωροφύλακας μάχεται στις ΝΑ επαρχίες
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 93 αντάρτες του ΡΚΚ (τρομοκράτες όπως αναφέρονται σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου Anadolu), σε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία».
  Σε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι στους νεκρούς αντάρτες περιλαμβάνονται τρία ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ. Οι μάχες με τους αντάρτες έγιναν στην Beytussebap της επαρχίας Sirnak καθώς και τις πόλεις Yuksekova and Cukurca της επαρχίας Hakkari και στην Pervari στην επαρχία Siirt.
«Στις αντιτρομοκρατικέ επιχειρήσεις τραυματίσθηκαν 10 Τούρκοι στρατιώτες», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ καταστράφηκαν 22 κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών των ανταρτών ενώ κατασχέθηκε οπλισμός που περιλάμβανε τουφέκια AK-47 με δυνατότητα ορατότητας ημέρα και νύχτα.
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση
  Ενώ οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει τη δυσφορία της και να διαμαρτύρεται και για την δραστηριότητα των Κούρδων ανταρτών των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στη βόρεια Συρία όπου ενισχύεται η δύναμη του κουρδικού κόμματος ‘Δημοκρατική Ένωση’ (PYD).
 
Κούρδοι μαχητές του YPG (photo REUTERS)  
  Η Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει πως θα επέμβει στρατιωτικά . Μάλιστα,  στις 25 Απριλίου τουρκικά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει εγκαταστάσεις του YPG στο όρος Καρατσόκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Κούρδοι μαχητές.
    Σύμφωνα όμως  με τους παρατηρητές, η Τουρκία διστάζει να πραγματοποιήσει τις απειλές για γενικότερη στρατιωτική επέμβαση, επειδή υπάρχει κίνδυνος να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την δραστηριότητα των Κούρδων ανταρτών εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Όπως είπε ο Nasreddin Ibrahim — γενικός γραμματέας του Δημοκραιτκού Κόμματος Συριακού Κουρδιστάν-  στην ιστοσελίδα 'Al-Monitor’, «αμερικανικά μαχητικά έκαναν την εμφάνισή τους μετή τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Κατρατσόκ και πέταξαν ανάμεσα στα ιρακινά σύνορα και το Κομπάνι.
  Στο έδαφος, αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα, έκαναν την εμφάνισή τους επιδεικνύοντας την αμερικανική σημαία στις περιοχές ανάμεσα στο Κομπάνι και το Σερεκάνι και Γκρέσπι κοντά στα ιρακινά σύνορα και ταυτόχρονα πολύ κοντά και στα τουρκικά σύνορα.
Η παρουσία και μόνο αμερικάνικων δυνάμεων στη Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, σημαίνει πως είναι αποτρεπτική κάθε επιχείρηση του τουρκικού στρατού σε συριακό έδαφος.
Παρ΄όλο που η Ilnur Cevik, σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, είχε πει πως «αν πιεσθούμε τα στρατεύματά μας δεν θα νοιαστούν αν υπάρχουν εκεί  Αμερικάνοι. Μπορεί ξαφνικά να τους πλήξουν μερικές ρουκέτες»…
  Όλοι όμως γνωρίζουν πως γίνονται οι παρόμοιες δηλώσεις που κάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι για εσωτερική κατανάλωση.
  Στην Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και ως τα σύνορα του Ιράκ, έχει χαρακτηρισθεί «αμερικάνικη ζώνη κυριαρχίας». Εκεί συνεργάζονται οι αμερικάνικες δυνάμεις με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων [SDF], με τους Κούρδους αντάρτες του YPG να αποτελούν τον κορμό τους.
Δυτικά του Ευφράτη βρίσκονται οι Ρώσοι. Και οι δύο αυτές δυνάμεις φροντίζουν για την προστασία της Rojava, έχοντας μοιράσει την περιοχή σε τρία καντόνια.
  «Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί αεροδρόμια ώστε να μπορούν να προσγειώνονται και μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη. Εναπομένει να συμφωνηθεί επίσημα η απαγόρευση πτήσεων, τόσο για τα τουρκικά όσο και τα κυβερνητικά αεροσκάφη», όπως λέει ο Nasreddin Ibrahim.
  Ο ακαδημαϊκός Mehmet Alkis, δήλωσε στο Al-Monitor πως η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους στην περιοχή και η εγκατάσταση αμερικανικής βάσης εκεί, έχει ενοχλήσει τους Τούρκους οι οποίοι δεν επιθυμούν να κυριαρχήσουν οι Κούρδοι του YPG και του PYD επειδή τους θεωρεί ότι έχουν στενές σχέσεις με το ΡΚΚ και ενδεχόμενη αυτονομία τους αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία που δεν επιθυμεί να αποκτήσει επίσημη αναγνώριση.
  Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θεωρούν σημαντικό παράγοντα το YPG στον πόλεμο εναντίον των Τζιχψαντιστών του ισλαμικού Χαλιφάτου [Daesh- ISIS].
  Η ατμόσφαιρα όμως για την Τουρκία δεν είναι τόσο ευνοϊκή, επειδή θυμίζει τι είχε συμβεί τις ημέρες αμέσως μετά την κατάληψη του Ιράκ από τους Αμερικάνους. Τότε, είχε γίνει η ανακήρυξη της  αυτονόμησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, με αμερικάνικη υποστήριξη, κάτι που είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Άγκυρα.
  Τώρα, στην Συρία, σημαντικό ρόλο παίζουν όχι μόνον οι Αμερικάνοι αλλά και οι Ρώσοι. Και οι δύο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τους Κούρδους της Συρίας.
 Έτσι θα υποχρεωθεί και η Άγκυρα να αναθεωρήσει την πολιτική της αντίστοιχα. Ως τώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν με δυσφορία τις εικόνες των Κούρδων της Συρίας να πανηγυρίζουν βλέποντας να διασχίζουν τους δρόμους της περιοχής τους θωρακισμένα με αμερικανικές σημαίες.
«Ομάδες Μαρξιστών και αναρχικών κάθε είδους έχουν βρει καταφύγιο στο PKK και τους Σύρους συνεργάτες τους προφασιζόμενοι ότι μάχονται τους τζιχαντιστές, έχουν φτάσει από διάφορα μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ . Όλα αυτά τα επαναστατικά στοιχεία, αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με εγκληματικές διασυνδέσεις, γνωριμίες, εργαλεία και επικίνδυνες ιδέες στο μυαλό τους και τις αποσκευές τους» υποστηρίζει τουρκική μελέτη ασφάλειας.
  Εκείνο που όμως ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, είναι οι όροι που κυκλοφορούν όπως η ενδεχόμενη «δημοκρατική αυτονόμηση των Κούρδων» και «δημοκρατική Κουρδική Συνομοσπονδία», που θα περιλαμβάνει Κούρδους του  Ιράκ και  της Συρίας «με βλέψεις και παραπέρα».
Πηγή Styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: