Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕ ΨΙΛΟΨΑΛΙΔΙΣΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ιερή… λογοκρισία: Ποια τραγούδια «κόβονται» από το μάθημα των θρησκευτικών (Videos) - Media
 ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕ ΨΙΛΟΨΑΛΙΔΙΣΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκτός προγραμμάτων το Umbrella της Ριάνα, η Συννεφούλα (!) του Σαββόπουλου και το ρε Μπαγάσα του Νικόλα του Άσημου.. Και ως γνωστόν οι απαγορευμένοι καρποί καθίστανται περιζήτητοι.. Περί αυτής της ιερής βλακείας συζητούμε..
Μπορεί τελικά να υπήρξε μορατόριουμ μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών και τελικά να υιοθετήθηκαν τα νέα, σύγχρονα προγράμματα σπουδών (μάλιστα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ιεραρχίας που «αψήφησε τις ακραίες φωνές ορισμένων κληρικών και λαϊκών και αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»), ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις της εκκλησίας στα νέα συγγράμματα και προγράμματα.


Όπως εισηγήθηκε ο Μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καταργήθηκαν από το πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στίχοι τραγουδιών της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Ασιμου.


Συγκεκριμένα, το τραγούδι της Ριάνα που δεν θα βρίσκεται πια στο βιβλίο των Θρησκευτικών της Α’ Λυκείου είναι το «Umbrella»:
 Επίσης, αφαιρείται από τα βιβλία των Θρησκευτικών το τραγούδι «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου:
 Τέλος εκτός των βιβλίων βρίσκεται και ο «Μπαγάσας» του Νικόλα Ασιμου, ένα τραγούδι-διάλογος του συνθέτη με τον Θεό:
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Εκκλησίας, αφαιρέθηκε από την ύλη του Λυκείου και από το εκπαιδευτικό υλικό μια γελοιογραφία του Economist για τους θρησκευτικούς πολέμους και αποσαφηνίζεται στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: