Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΕΝΕΡΓΕΙΑ :ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ


 Πόλεμος μέχρις εσχάτων μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων

Σημαντικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στα ενεργειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης αναμένονται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και παρουσίασε χτες το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθήνας.
Η μελέτη ανάμεσα σε μια σειρά δεδομένων και ποσοτικών στοιχείων που καταγράφει για το σύνολο των 13 χωρών που εξετάζει, εστιάζει και σε εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση της προσφοράς Ενέργειας και ζήτησης, καθώς και εκτιμήσεις για την πορεία των επενδυτικών σχεδίων μέχρι το 2025 για όλο το φάσμα των ενεργειακών εφαρμογών στις χώρες της περιοχής.

Ειδικά στον επενδυτικό τομέα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης για το σύνολο των χωρών, τα επενδυτικά κονδύλια που θα κατευθυνθούν στον τομέα της Ενέργειας την επόμενη δεκαετία, θα φτάσουν τα 235-273 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις αναφέρουν επενδύσεις ύψους μέχρι και 30 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα γεγονότα που θα χαράξουν την ενεργειακή πορεία των χωρών της περιοχής είναι η διαδικασία της λεγόμενης «απανθρακοποίησης» της οικονομίας κατά τις σχετικές ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οπως ανέφερε ο Ν. Σοφιανός, διευθυντής Ερευνών του ΙΕΝΕ, η «απανθρακοποίηση» θα είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη για μια σειρά χώρες της περιοχής, φυσικά και για την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση της ενεργειακής εξάρτησης από τις εισαγωγές και τη μείωση της ενεργειακής τους ασφάλειας εξαιτίας της αναγκαστικής μείωσης της χρήσης λιγνίτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τον ομιλητή, τα στερεά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής.

Με σοβαρές επιφυλάξεις πάντως, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων ενεργειακών έργων, εμφανίστηκε ο Π. Κάπρος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΝΕ, λέγοντας πως για αρκετά ακόμη χρόνια θα υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα για την υλοποίηση νέων ενεργειακών σχεδίων, εξαιτίας των μέτριων επιδόσεων που θα συνεχίζουν να εμφανίζουν οι οικονομίες των εξεταζόμενων χωρών. Εξέφρασε, επίσης, σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια των αγωγών φυσικού αερίου πέραν του TAP, όπως του «Turkish Stream», που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και του «East med», που αντίστοιχα προβλέπεται να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω της χώρας μας στην Ευρώπη.

Στις περιορισμένες δυνατότητες του ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, αναφέρθηκε ο Κ. Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, και παρουσίασε την έννοια ενός «διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου» που αναλύεται ειδικότερα στη μελέτη, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των έργων μεταφοράς φυσικού αερίου - ακόμη και έργα που προωθούνται από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως ο «Turkish Stream» και ο TAP - στην περιοχή αλλά και σταθμών LNG.

Δεν υπάρχουν σχόλια: