Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΘΥΣΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ


ΘΥΣΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ



Ο  θησέας έχει πεθάνει προ χιλιάδων ετων..  και η .. Αριάδνη (μις Κρήτη) εμφανίστηκε έμπλεη θλίψης στη κηδεία του αρχιευρωλαγνου και γνωστού ως εφιάλτη Κωσταντίνου Μητσοτάκη.. 



Να κλείσει τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» σπεύδει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιούνη, συμπληρώνοντας τη λίστα των σκληρών μέτρων.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των «προαπαιτούμενων» για την εκταμίευση της δόσης.

Μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση αναμένεται να έχει υλοποιήσει μέσω Υπουργικών Αποφάσεων ή νομοθετικών διατάξεων τα περίπου 20 «προαπαιτούμενα» που απομένουν σε σύνολο 140.

Τσακίζουν συντάξεις και μισθούς 

Κάποιες από τις «εκκρεμότητες» είναι αρκετά επώδυνες για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Όπως γράφει ο «Ριζοσπάστης», η λίστα των νέων μέτρων αφορά:

- Παράταση του τρέχοντος καθεστώτος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, με την εξάλειψη διατυπώσεων ή τυχόν άλλων «ερμηνειών» και «ασαφειών» του πρόσφατου πολυνόμου.
- Πάγωμα των συντάξεων στα επίπεδα που θα καρατομηθούν από το 2019 για έναν επιπλέον χρόνο, συγκεκριμένα μέχρι το 2022, αντί για το 2021, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.
- «Εκσυγχρονισμός» του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.
- Ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όπως για τη χορήγηση αδειών καζίνο, για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις κ.ά.
- «Νομική γνωμοδότηση» σχετικά με τη συνταγματικότητα των προνομοθετημένων μέτρων για τη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση», δηλαδή για την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από το 2019, αν συνάδουν με τις συνταγματικές διατάξεις καθώς και με το «Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της ΕΕ.
- Ενέργειες που αφορούν στα οικονομικά της ΔΕΗ, με την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Στα ζητήματα της Ενέργειας συγκαταλέγεται και η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου 

Ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten», δήλωσε πως οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα ανέρχονται στο 95%.

Ως προς το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι παραμένει η ίδια πρόταση, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς την παροχή δανείου, έως ότου διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Επί της ουσίας, η διευθέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους παραπέμπεται σε επόμενο χρόνο.

Αυτό που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει μία διατύπωση στην απόφαση του Eurogroup που δεν θα κλείνει το δρόμο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Βασικός στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η έξοδος στις αγορές και η συμμετοχή στο QE, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερο ζεστό χρήμα για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Ανάπτυξη πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αντιπροτείνει να δοθούν «αναπτυξιακά» προγράμματα μέσω της ΕΕ, τα οποία θα ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και θα «γεφυρώσουν» τις διαφορετικές εκτιμήσεις των θεσμών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτό γιατί όσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο μικρότερες παρεμβάσεις θα απαιτηθούν στο χρέος. Την πρόταση αυτή φέρεται να στηρίζουν η γαλλική κυβέρνηση και η Κομισιόν.

«Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πρέπει να “παίζουν με τη φωτιά”», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας πως «ακόμη δεν βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο όπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: