Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ

«Είχα προτείνει στον Κλίντον
η Ρωσία να ενταχθεί στο NATO
κι εκείνος είπε ‘δεν τον νοιάζει’
 
Η  παγκόσμια πολιτική βαρύτητα των απόψεων του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαφαίνεται από σειρά συνεντεύξεων που βλέπουν τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, με πιο βαρυσήμαντη την πολύωρη που έδωσε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν
  Στη συνέντευξη αυτή ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει πως είχε ρίξει την ιδέα - κατά την τελευταία συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον- «να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία στο ΝΑΤΟ».
 
  «Ο Κλίντον μου απάντησε: “Δεν με νοιάζει”» διηγείται ο Πούτιν και πρόσθεσε γελώντας ότι «αυτό όμως ουδόλως άρεσε στην αμερικανική αντιπροσωπεία που έδειξε πως της προκάλεσε μεγάλη νευρικότητα».
 
 
   Αυτό είναι ένα ακόμη απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε στον διάσημο Αμερικάνο σκηνοθέτη και η οποία θα προβληθεί από αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο σε τέσσερα βράδια με τη μορφή ντοκιμαντέρ και με τίτλο «Συνέντευξη του Πούτιν», από τις 12 Ιουνίου.
 
  Σε άλλο απόσπασμα προβολής της σειράς αυτής των συνεντεύξεων που θα μεταδοθούν, ο Πούτιν αποκαλεί το ΝΑΤΟ «εργαλείο της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής», και ότι «η αμερικανική συμμαχία δεν έχει συμμάχους, αλλά υποτελείς».
  Άλλη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος Πούτιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC χαρακτηρίζεται «σαγηνευτική συνομιλία», με την τηλεπαρουσιάστρια του δικτύου Megyn Kelly να τον ρωτά για διάφορα διεθνή ζητήματα, όπως το συριακό, αλλά και τη «λεγόμενη ανάμειξη της Μόσχας στην αμερικανική πολιτική». 
 
 
  «Τον ρώτησα για όλα όσα έχουν προκύψει για τον Jared Kushner, γαμπρό του προέδρου Τραμπ, ποια είναι η μεταξύ τους σχέση και τι είχαν συζητήσει, αλλά ιδιαίτερα τον ρώτησα για τον απολυθέντα από τον πρόεδρο σύμβουλό του για εθνικά ζητήματα στρατηγό Michael Flynn» είπε η Κέλι στο NBC, προετοιμάζοντας τη συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο. 
 
 
  Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος πήρε τη συνέντευξη από τον Πούτιν στην Αγ. Πετρούπολη κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ SPIEF την περασμένη εβδομάδα. Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες το βράδυ στην εκπομπή του NBC «Κυριακή βράδυ με τη Megyn Kelly». 
  Ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη ήταν η «επίμαχη» φωτογραφία που είχε ληφθεί τον περασμένο χρόνο στη Μόσχα και έτυχε ευρύτατης δημοσιοποίησης από τα αμερικάνικα ΜΜΕ:
  Σ’ αυτήν ο πρόεδρος Πούτιν κάθεται στο ίδιο τραπέζι δίπλα στον Φλιν (τότε σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ), σε δείπνο για τα 10 χρόνια της ρωσικής τηλεόρασης RT. Όπως είπε ο Πούτιν, οι εκφράσεις στη φωτογραφία «δείχνουν ακριβώς το μέγεθος της γνωριμίας μας με τον κ. Φλιν».
 
 
  Το συνολικό ζήτημα της λεγόμενης ανάμειξης της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «αποτελεί επιλογή κάποιων, οι οποίοι επιθυμούν να επιτεθούν στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ», είπε ο Πούτιν στο NBC.
 Αλλά το ίδιο ζήτημα είχε απασχολήσει και τους δημοσιογράφους που είχαν πάρει συνέντευξη με τον πρόεδρο Πούτιν για τη γαλλική «Le Figaro», όταν είχε επισκεφθεί προ ημερών το Παρίσι για να τιμήσει τα 300 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Γαλλίας. (Όταν το 1717 ο Μέγας Πέτρος είχε πάει ο ίδιος στις Βερσαλίες για να εγκαθιδρύσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών). 
 
 
 Πούτιν: «Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Τραμπ για το χιόνι στη Μόσχα τον Ιούνιο… Αλλά δεν θα το κάνουμε».
 
 
    Στο ερώτημα των Γάλλων δημοσιογράφων αν η «πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον για τη ''ρωσική ανάμειξη'' βασίζεται σε αβάσιμες καταγγελίες, ο Πούτιν απάντησε: «Δεν πρόκειται για αβάσιμες καταγγελίες αλλά για τους πόθους εκείνων που έχασαν τις εκλογές και βασίζουν την τακτική τους σε αντιρωσική επίθεση».
  Για να συμπληρώσει: «Έχω ήδη μιλήσει με τρεις Αμερικανούς προέδρους. Έρχονται και φεύγουν, αλλά η πολιτική τους παραμένει η ίδια. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον είναι πανίσχυρη. Όταν κάποιος εκλεγεί πρόεδρος, μπορεί να έχει μερικές ιδέες. Τότε οι καλοντυμένοι με σκούρα ρούχα άνθρωποι -όπως εγώ- μόνο που δεν φορούν κόκκινη γραβάτα αλλά σκούρες μπλε- με τους χαρτοφύλακες καταφθάνουν και του εξηγούν πώς θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Και τότε όλα αλλάζουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την τωρινή διακυβέρνηση».
 
 'Αδιάφοροι οι Ρώσοι', υποστηρίζει το BBC
 
  Οι συνεντεύξεις αυτές είναι ιδιαίτερα επίκαιρες, εν όψει των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
  Το BBC σε ειδικό αφιέρωμά του διερωτάται: «Πόσο ενδιαφέρουν τους Ρώσους οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο;». Ο ειδικός απεσταλμένος του BBC Steve Rosenberg στη Μόσχα, αναφερόμενος στις καταγγελίες για δήθεν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον περασμένο χρόνο και της Γαλλίας πριν από λίγο καιρό, απαντά στο ερώτημα «τι γίνεται με τις εκλογές στη Βρετανία;». 
 
  «Τον περασμένο μήνα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson είχε δηλώσει πως υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να θελήσει η Ρωσία να αναμειχθεί. Συμβαίνει αυτό; Νοιάζεται η Μόσχα ποιος θα αναλάβει τα κλειδιά στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ; Υποπτεύομαι πως όχι. Αποδείχθηκε εξάλλου πως ούτε στις αμερικανικές εκλογές αλλά ούτε και στις γαλλικές είχε ανάμειξη η Μόσχα».
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: