Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Μάρτυρας:  "Ανάμεσα από  δυο αστυνομικούς βγήκε ο φουσκωτός που χτυπούσε..."


Τώρα αυτό γιατί δεν εκπλήτει κανένα, μου λέτε;



Με την κατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη συνεχίστηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η εξέταση της συσχετιζόμενης υπόθεσης που αφορά επίθεση στην Πάρο τον Φλεβάρη 2013. Η προηγούμενη μάρτυρας, η νηπιαγωγός Μαρία Τρούλου, αναγνώρισε ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχο. Και ο χτεσινός μάρτυρας, κάτοικος Πάρου από το 2008, χορδιστής οργάνων, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ήταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Μίχος.


Ο μάρτυρας που ακολούθησε τη φίλη του Μαρία Τρούλου - μετά τη διάλυση από τα ΜΑΤ της πολυπληθούς συγκέντρωσης κατοίκων ενάντια στη Χρυσή Αυγή - είδε να της επιτίθεται ένας άντρας: «Δέχεται χτύπημα από έναν "φουσκωτό" με μεγάλο σαγόνι και χώρισμα στο πηγούνι. Ηταν διπλάσιος από μένα και σε όγκο και σε μέγεθος, 1,90 περίπου. Φορούσε τζάκετ. Δεν ήταν αστυνομικός, φορούσε πολιτικά. Πέρασε μέσα από τα ΜΑΤ. Τον είδα να ξεπροβάλει ανάμεσα σε δύο αστυνομικούς (...). Τη στιγμή που η Τρούλου προσπαθούσε να σηκωθεί, αυτός ο φουσκωτός την έπιασε από τα μαλλιά και τη χτύπησε στο τοιχίο». Ο μάρτυρας, που υπέστη και αυτός επίθεση και έκανε 17 ράμματα στο κεφάλι, ανέφερε ότι όταν προσπάθησε να την βοηθήσει, η φίλη του υπέστη χτύπημα και από μεταλλικό αντικείμενο από άτομα που είχαν ανέβει στο μπαλκόνι. «(...) η επίθεση συνεχίστηκε κι άρχισα κι εγώ να δέχομαι χτύπημα με τα μεταλλικά αντικείμενα, από 4-5 άτομα». Μάλιστα, όπως είπε, «προφανώς συνεργάζονταν, ο ένας κρατούσε κι οι άλλοι χτυπούσαν (...)». Ο μάρτυρας τόνισε πως και ο ίδιος δέχτηκε χτυπήματα από τον Μίχο και πρόσθεσε ότι αν δεν «μοιραζόταν» κι ο ίδιος τα χτυπήματα που δέχονταν η Μ. Τρούλου, «θα τις προκαλούσαν μόνιμες βλάβες». Ανέφερε επίσης πως οι επιτιθέμενοι είχαν τη χαρακτηριστική περιβολή των ταγμάτων εφόδου, δεν ήταν από το νησί κι όπως έμαθε από τα ΜΜΕ, «ήταν από τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας. Ηταν ο Πατέλης που ήταν Παριανός και ανήκε στη Νίκαια».


Σε σχετική ερώτηση, κατέθεσε ότι αυτά που έκανε ο μεγαλόσωμος άνδρας (ο Μίχος) τα έβλεπαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήξεραν ποιος είναι. Οπως σημείωσε, «με το ίδιο καράβι είχαν έρθει στο νησί...», αναφερόμενος σε 2 διμοιρίες από την Αθήνα και μια από τη Σύρο. Σκοπός της αστυνομίας, όπως είπε, ήταν να προστατεύσουν αυτούς που είχαν έρθει στο νησί.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι βγαίνοντας από την προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση ναζιστών και φασιστών στην Ελλάδα, που είχαν διοργανώσει πριν τη διαδήλωση διδασκαλικοί σύλλογοι, υπήρχαν δύο «φουσκωτοί» απ' έξω που κοιτούσαν τον κόσμο που έβγαινε. «Απλά και μόνο επειδή ήμασταν εκεί θα μας επιτίθεντο», πρόσθεσε.


Είπε στο δικαστήριο πως από την αρχή είχε αποφασίσει, παρ' ότι αναγνώρισε τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχο, να μην κάνει μήνυση, γιατί «ήξερα ότι έχουμε να κάνουμε με μία οργανωμένη συμμορία»... Και ο Σάββας Μαυρίδης περιέγραψε τη συγκέντρωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που τη σταμάτησαν αστυνομικοί, έριξαν χημικά χωρίς να έχει συμβεί κάτι, ενώ πίσω από την αστυνομία διακρινόταν η ταβέρνα όπου η Χρυσή Αυγή θα έκοβε την πίτα, και συγκεντρωμένα γύρω στα 15 άτομα (χρυσαυγίτες), πίσω από μια διμοιρία.
Είπε επίσης πως διαμαρτύρονταν για να μην ανοίξει γραφεία η Χρυσή Αυγή στο νησί, «γιατί έχει ιδεολογία ναζιστική, είναι δημόσιος κίνδυνος», και αναφέρθηκε στις δολοφονίες Φύσσα και Λουκμάν και σε άλλες επιθέσεις που είχαν γίνει γνωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: