ΤΣΙΠΡΑΣ - ΡΑΤΑΣ: ΥΦΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ Η ΕΛΙΤ
Τα γνωστά: Σταθερή ευρωζώνη (της λεηλασίας των λαών) και οριστική διευθέτηση της Ελληνικής κρίσης (ως επιτάφια επιγραφή) ..
Το περιβάλλον εντός του οποίου μπορεί να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία με το λαό να είναι στο καναβάτσο από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της αντιλαϊκής πολιτικής και την καλλιέργεια κλίματος ψεύτικων προσδοκιών σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του, χτες, με τον Εσθονό ομόλογό του, Γ. Ράτας.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ένα «νέο όραμα» που «μπορεί
να χτιστεί μόνο στη βάση μιας σταθερής Ευρωζώνης, στη βάση της
οικοδόμησης της σταθερότητας και της ουσιαστικής εξόδου της Ευρώπης και
της Ευρωζώνης από την οικονομική κρίση». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την προσδοκία μέσα στον Ιούνη να υπάρξει απόφαση «για την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, μέσα από μια καθαρή λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους», ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το στόχο ανάκαμψης του κεφαλαίου.
Απ' την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, εξήρε τις «καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προεξόφλησε «δύσκολες αποφάσεις» που πρέπει να παρθούν σε επίπεδο ΕΕ και επισήμανε τη σημασία αναστήλωσης του κύρους της στα μάτια των λαών.
«Ο βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την ένωση της ΕΕ και την αποφασιστικότητά της για την προαγωγή των κοινών στόχων. Εχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, όπως την προσφυγική κρίση και την ανάκαμψη από την οικονομική αστάθεια, αλλά και την τρομοκρατία, τον πόλεμο στη Συρία και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή», ανέφερε, ανοίγοντας τη βεντάλια των ζητημάτων που ιεραρχούν ψηλά τα μονοπώλια της ΕΕ.
Λύση να είναι... για τις ανάγκες του κεφαλαίου
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε κατά την προαναφερόμενη συνάντηση και σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διευθέτηση του χρέους πως «λύση να είναι και όποτε είναι να έλθει»! Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μετά από διαρροές το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να μην υπάρξει εξέλιξη στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιούνη και το θέμα να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιούνη.
Σε μια προσπάθεια να ξαναζεσταθεί η «σούπα» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χτες (ΑΝΤ1), συμπυκνώνοντας το σχετικό αφήγημα, ότι κυβερνήσεις, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας κ.ά., τοποθετούνται υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς.
Ανεξάρτητα πάντως απ' το πότε και πώς θα ολοκληρωθούν τα παζάρια για τους όρους ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου και τον επιμερισμό της χασούρας, γεγονός είναι ότι με επίκεντρο το χρέος στήνεται εκ νέου σκηνικό εκβιασμού του λαού ώστε να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά πακέτα που συνοδεύουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
«Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε μία πρόταση η οποία αφήνει αμφιβολίες, η οποία αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας (ANT1) ότι η κυβέρνηση ζητά «μια καθαρή συμφωνία, μια καθαρή λύση που θα ανοίγει τον δρόμο και θα έχει ως κεντρικό στοιχείο της την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, εκεί είναι το κρίσιμο. Να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σταδιακές εξόδους στις αγορές, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας (...) Θα ανοίγει και τον δρόμο - αυτό είναι το κρίσιμο, αυτό είναι το σημαντικό - για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αυτό είναι το συμβάν που θα αλλάξει στο σύνολό της την εικόνα της ελληνικής οικονομίας».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, θα το επανεξετάσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου