Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ


 ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ


Απ’ όλα έχει ο μπαξές
           στoν πρώτο γύρο
     των προεδρικών εκλογών
 
  «Εισερχόμαστε στην εποχή της πολιτικής όπου κυριαρχεί η φράση ''είναι η πρώτη φορά που…''» αρχίζει το σχόλιό της η «Le Monde diplomatique» για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή.
 
  Σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι η πρώτη φορά που η υποψήφια από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να μπει στον δεύτερο γύρο.
  Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που υπάρχει το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ή της γαλλικής Κεντροδεξιάς που εναλλάσσονται στην προεδρία από τις αρχές της Πέμπτης Γαλλικής δημοκρατίας να μην εκπροσωπούνται στον δεύτερο γύρο.
  Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που προεδρικός υποψήφιος (ο Φρανσουά Φιγιόν) αντιμετωπίζει ταυτόχρονα με την προεκλογική εκστρατεία και δικαστική έρευνα εις βάρος του.
  Και τέλος, είναι από τα πρωτοφανή που ο τωρινός πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με μόλις μία θητεία στα Ηλύσια Πεδία, δεν διεκδικεί επανεκλογή.
  Όλα αυτά δημιουργούν πολλαπλά ερωτήματα για τις δομές της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, στις οποίες ο σοσιαλιστής υποψήφιος Benoît Hamon και ο εκπρόσωπος της γαλλικής Αριστεράς Jean-Luc Mélenchon υπόσχονται να προκαλέσουν «μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Χώρια αυτές που έχει υποσχεθεί η Marine Le Pen αλλά δεν πάει πίσω κι ο Emmanuel Macron.
 Αλλά, εκείνα που διακυβεύονται στις προεδρικές αυτές εκλογές είναι πάρα πολλά, στη μόνη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που ο πρόεδρος έχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας.
  Σύμφωνα με τις τελευταίες πολιτικές εκτιμήσεις σχολιαστών της πλειονότητας των γαλλικών Μέσων, ο Emmanuel Macron -από τους υποψηφίους που προηγείται με διαφορά στήθους από τη δεύτερη Λεπέν- φαίνεται να κρατά το κλειδί για το μέλλον της χώρας. Η Μαρίν Λεπέν έχει επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στο μεταναστευτικό, τον αντιευρωπαϊσμό και την έξοδο της Γαλλίας από ευρώ.
  Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Φιγιόν της συντηρητικής Δεξιάς υποστηρίζει ότι δεν τον σκιάζει η σκανδαλολογία, ενώ ο αριστερός Jean-Luc Mélenchon -σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις- μπορεί να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον δεύτερο γύρο.
 
  Εκείνο που παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, στην προεκλογική εκστρατεία είναι η όχι ρόδινη κατάσταση της γαλλικής οικονομίας. Η αναφορά στο γενικευμένο αδιέξοδο αποφεύγεται χάρη σε έναν πακτωλό χρημάτων που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει με χαμηλά επιτόκια στις ιδιωτικές τράπεζες.
  Μακροπρόθεσμα, η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. έχει δεσμευτεί σε ασφυκτική λιτότητα, σύμφωνα με τις γερμανικές απαιτήσεις, τις οποίες αποδέχεται υπάκουα το Παρίσι. Δαμόκλειος σπάθη είναι ο δρακόντειος μηχανισμός κυρώσεων, η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης. 
  Το ερώτημα παραμένει. Άραγε, οι γαλλικές εκλογές θα καταλήξουν σε αλλαγή προέδρου χωρίς να έχουν επιλυθεί τα σημαντικά ζητήματα που άνοιξαν το 2007 - 2008; Υπάρχει ενδεχομένως κάποιο άλλο ενδεχόμενο; 
  Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τον 1ο γύρο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ισόποσα ποσοστά μεταξύ των τεσσάρων βασικών υποψηφίων. Όμως, τα ποσοστά αυτά κινούνται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους. 
Οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης επί δύο εβδομάδες δείχνουν τον φιλελεύθερο και κεντρώο Μακρόν να προηγείται με 22%, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 21,5%, τον Φιγιόν της συντηρητικής Δεξιάς να έπεται με 19,5% και τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν να ακολουθεί με 19%.
 
  Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Γαλλία - μέσω κοινωνικών δικτύων-  είναι: Την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε τρία πρόσωπα ως φιναλίστ (το σύστημα προβλέπει ότι στον 2ο γύρο περνούν οι δύο πρώτοι).
  Ο εκλογικός αυτός σουρεαλισμός καταδεικνύει το πόσο αμφίρροπη είναι η εκλογική μάχη, όταν μάλιστα το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες το θηριώδες 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: