Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ


 Ακόμη και ο Σόϊμπλε εξυμνεί τις "αιματοβαμμένες μεταρρυθμίσεις" των νεόκοπων λακέδων του καπιταλισμού.. 


Προς τον Σύριζα: Πιο λακέδες πεθαίνετε...



Στα ζητήματα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, παράλληλα και σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου μετά το 2018, εστιάζουν, σε αυτή τη φάση, οι διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά και επίσημα σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, όπως τόνισε χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί «βιώσιμο». Σε αυτό το επίπεδο, η όποια μελλοντική «εξομάλυνση» των «πλεονασμάτων» έρχεται προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για παρεμβάσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει και την επίτευξη ενός συμβιβασμού με την πλευρά της Ευρωζώνης, στις όποιες μελλοντικές «διευκολύνσεις» στις αποπληρωμές του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η «εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων», γύρω από το οποίο, όπως είπε, «έχει σημειωθεί πρόοδος», λέγοντας πως οι εκκρεμότητες σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό «θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης, λέγοντας ότι πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επιπλέον, ουσιαστικά, απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ιδιοποίησης του αντιλαϊκού προγράμματος και των μέτρων, τονίζοντας πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξαγοράς των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος από τον ΕSM, που βέβαια θα παρέχει χαμηλότερα επιτόκια, διευκολύνοντας έτσι τόσο το ΔΝΤ όσο και τη «βιωσιμότητα» του χρέους. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, το βασικό ζήτημα είναι οι υποθέσεις σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ σε βάθος πολλών ετών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, και «έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειαστούν, όπως είπε, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, λέγοντας ότι η Ευρωζώνη θα αναλάβει «δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε άφηνε αιχμές προς την πλευρά του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας: «Ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: