Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΒΟΥΛΗ: Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 ΒΟΥΛΗ: Η ΡΥΘΜΙΣ
Η ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ



Ψάχνουν να βγάλουν απο τη μύγα (λαό ) ξύγκι (για τους τραπεζίτες) 



Με τη συζήτηση επί των άρθρων και την τοποθέτηση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος στα άρθρα 1 έως 3 που αφορούν το σκοπό του νομοσχεδίου και στα 7 έως 9 στα οποία περιέχονται οι ρυθμίσεις για την ένταξη επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό επισήμανε ότι πρώτος στόχος του νομοσχεδίου είναι «η μείωση των "κόκκινων δανείων", που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία τους. Ο δεύτερος στόχος είναι η εκκαθάριση της αγοράς από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, δηλαδή η επιτάχυνση της αναγκαίας καταστροφής κεφαλαίου που θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τρίτος στόχος είναι η αναλογική κατανομή της αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να μη βρεθεί κάποιος πιστωτής πιο ωφελημένος από τον άλλον στη μοιρασιά της πίτας. Αφορά αποκλειστικά τις προβληματικές και, ταυτόχρονα, βιώσιμες επιχειρήσεις. Μόνο γι' αυτές γίνεται κουβέντα».

Οπως τόνισε, «νευραλγικό σημείο για την ένταξη των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις είναι η έκθεση βιωσιμότητας» που συντάσσεται «από τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες. Για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι απαραίτητος ο εμπειρογνώμονας. Η μικρή επιχείρηση και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να πείσει τους πιστωτές της ότι είναι βιώσιμη για να ενταχθεί».

Στο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, μπορεί να γίνεται λόγος για ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όμως οι όροι είναι τέτοιοι που μένουν εκτός. Αλλά και αν κάποιες από αυτές καταφέρουν να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους «δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των δόσεων και ταυτόχρονα, να πληρώνουν και τρέχουσες υποχρεώσεις τους», γιατί παραμένουν οι αιτίες που τις χρέωσαν. Ανέφερε ως παράδειγμα τη γνωστή ρύθμιση των «100 δόσεων» από την οποία, όπως σημείωσε, έχουν ήδη απενταχθεί πάνω από 70.000 μικρομεσαίοι.

«Αυτό που δρομολογεί το νομοσχέδιο - επισήμανε - είναι κατά τη γνώμη μας, συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στην πράξη, αυτό που θα συμβεί είναι, ότι μέσα σε μια νύχτα θα "αλλάξουν χέρια" επιχειρήσεις. Οι τράπεζες - πιστωτές θα γίνουν μέτοχοι και αύριο θα τις πουλήσουν σε άλλους κεφαλαιοκράτες που θέλουν να επενδύσουν» για να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας σε λιμνάζοντα κεφάλαια.
Τα όσα ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής, όσον αφορά στις επιδιώξεις του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά τόσο από τον Ν. Καραμούζη, πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όσο και από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ κατά την τοποθέτησή τους στην Επιτροπή, οι οποίοι απαίτησαν δυνατότητα ένταξης να έχουν οι επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές από 50.000 ευρώ και πάνω και όχι 20.000 που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα προβλέπει την «πρωτοφανή ευελιξία του Δημοσίου ως πιστωτή», η οποία «εκτείνεται μέχρι και τη διαγραφή μέρους των απαιτήσεών του», για παράδειγμα σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, «σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: