Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

 Δραγασάκης: Ναι στο ανελέητο σαφάρι των πλειστηριασμών αλλά ηλεκτρονικά και με ..κοινωνική ευαισθησία !! (κάτι σαν να λέμε δείτε τη θετική του πλευρά!!)


 Τραπεζίτες : Ναι στην εξάλειψη των δυσλειτουργιών της σχετικής νομοθεσίας !! (η θετική πλευρα!!)



«Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο χτεσινής σύσκεψης με τη συμμετοχή και των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Γ. Δραγασάκης παρείχε σειρά διαβεβαιώσεων σχετικά με την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης», όσο και για την ανάπτυξη των κάθε είδους παρεμβάσεων που εντάσσονται στην προοπτική ανάκαμψης των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου και βέβαια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, που καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, «οι αιτήσεις που υποβάλλονται στον αναπτυξιακό νόμο, η δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός και ορισμένοι βιομηχανικοί κλάδοι, η κερδοφορία ενός διευρυμένου κύκλου επιχειρήσεων και άλλα θετικά και ελπιδοφόρα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας καταδεικνύουν ότι σημαντικές επενδύσεις στο στάδιο της αναμονής θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν από μια αντίστοιχη πολιτική των τραπεζών».

Βέβαια, αυτή η «δυναμική» θα έλθει να πατήσει πάνω στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και στην επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, στα οποία συγκυβέρνηση και εγχώριο κεφάλαιο στηρίζουν τις προσδοκίες τους, για την άρση του κλίματος της επιχειρηματικής αβεβαιότητας και για την προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, στο έδαφος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Δραγασάκης επικέντρωσε στους παρακάτω άξονες:
  • «Αξιολόγηση». Επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς» και επέμεινε ότι «οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών».
  • «Αναπτυξιακή στρατηγική». Κάλεσε τους επιχειρηματικούς φορείς να συμβάλουν στη διαμόρφωση του σχεδίου, λέγοντας πως «στο θέμα της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας και της νέας κλαδικής παραγωγικής εξειδίκευσης θα είναι αμοιβαία επωφελές οι μεν τράπεζες να γνωρίζουν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, η δε κυβέρνηση και οι φορείς του κράτους να γνωρίζουν τις τάσεις που διαφαίνονται και τα σήματα που οι τράπεζες συλλαμβάνουν από τη σχέση τους με την αγορά».
  • Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη «δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας», όπως του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.
  • «Κόκκινα» δάνεια. Διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των "κόκκινων" δανείων με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία». Οπως είπε, στόχος είναι «να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι "παγιδευμένες" στην υπερχρέωση».
Από την πλευρά της, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, μεταξύ άλλων, εστίασε στην αξιοποίηση «επενδυτικών προγραμμάτων» (ΕΣΠΑ κ.ά.), στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με έμφαση στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των «μη συνεργάσιμων δανειοληπτών», καθώς και στην εξάλειψη «δυσλειτουργιών» της σχετικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: