Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

"ΚΥΒΕΡΕΝΗΣΗ" - ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ


 Γράφουν και σβήνουν τις λεπτομέρειες της νέας αντιλαϊκής επίθεσης!!


Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» έχουν περάσει η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο, τα κλιμάκια του οποίου αναμένονται σήμερα στην Αθήνα. Η ατζέντα των παραπέρα συνεννοήσεων επικεντρώνεται στην «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν τη νέα μείωση στις συντάξεις και του αφορολόγητου ορίου και βέβαια τις αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς της συγκυβέρνησης θα γίνει επί συγκεκριμένων κειμένων, τα οποία βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ενώ παράλληλα «γράφονται» το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ευρωζώνη καθώς και το νέο μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ. Στη σημερινή ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν η Ενέργεια (ΔΕΗ κ.ά.) καθώς και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο της «διελκυστίνδας» ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τη γερμανική κυβέρνηση, από τη μια, και στο ΔΝΤ, από την άλλη, η συμμετοχή του οποίου στο «πρόγραμμα» μέσω δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος έχει ως προϋπόθεση την οριστικοποίηση των αποφάσεων και την ανάληψη «ισχυρής νομικής δέσμευσης» από το Γιούρογκρουπ ότι θα προχωρήσει σε αυτές (μετά το 2018), ανάλογα με τους όρους για τη «βιωσιμότητα». Αυτοί οι όροι θα προβλέπονται από τη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία θεωρείται πιθανό να «κλειδώσει» σε επόμενη φάση, μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου από τη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε χτες τη διαμόρφωση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, όπως αυτό υπολογίζεται με βάση τη «μεθοδολογία» των μνημονίων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους».

Εν προκειμένω, η συζήτηση αφορά στις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ, για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα της έκθεση θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάκαμψη 2,7% στο φετινό 12μηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: