Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΝΟΝ ΣΤΟΠ

ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΝΟΝ ΣΤΟΠ

Απομακρύνθηκε 
ο πολεμοκάπηλος σύμβουλος
    του προέδρου Τραμπ

H είδηση ήταν σύντομη: Ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Τραμπ,  Στήβεν Μπάνον, δεν διαθέτει πλέον μόνιμη θέση στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (NSC).
 
  Το BBC σχολιάζει: «Άλλη μια ημέρα, άλλη μια παλατιανή συνωμοσία στο Λευκό Οίκο. Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των αυξημένων  καθηκόντων από τον γαμβρό του προέδρου Jared Kushner, πετσοκόβονται τα φτερά ενός εκ των απορρήτων του Τραμπ, του Στηβ Μπάνον.
 
 Του ανθρώπου που κάποτε χειριζόταν την ακροδεξιά ιστοσελίδα “Breitbart News’’ , ειδικευμένη στη διασπορά  ψευδών ειδήσεων – Fake News. Για τον οποίο οι πολέμιοί του –και δεν ήταν λίγοι- είχαν δώσει τον χαρακτηρισμό «Λευκός Εθνικιστής».
Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Μπάνον. Και ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει την είδηση. Γεγονός είναι όμως, πως όσοι ασχολούνται με ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, άφηναν στεναγμό ανακούφισης. Παρ΄όλο που η επιρροή του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας περιορίζεται πιστεύεται πως η σκιά του θα επιδρά ακόμη σε πολλές εκφάνσεις της πολιτικής της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης.
 
Η είδηση της απομάκρυνσης του Μπάνον, προέκυψε με την ανακοίνωση ότι “συμπληρώνονται οι θέσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας, με  τον διευθυντής της CIA και τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου”. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Μπάνον.
 Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, το SPIEGEL αναρωτιόταν:  «Άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ  σχεδιάζει να μετασχηματίσει τις ΗΠΑ σε χώρα με αυταρχική διακυβέρνηση; Κι αυτό επειδή ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος ασπάζεται πλήρως τις ιδέες του επικεφαλής της στρατηγικής του. Κάτι που καθιστά τον 62χρονο Stephen Bannon, τον πλέον επικίνδυνο άνθρωπο στις ΗΠΑ». 
 
  Το Νοέμβριο του 2013, ο ιστορικός Ronald Radosh, είχε επισκεφθεί τον πολυεκατομμυριούχο Μπάνον, στην πολυτελή κατοικάι του στο λόφο του Καπιτωλίου. Εκείνη την εποχή ο Μπάνον ήταν γνωστός ως επικεφαλής του ιστότοπου ακροδεξιάς προπαγάνδας “Breitbart’’.
 
 
Καθώς συζητούσαν για τους πολιτικούς στόχους του ο Μπάνον είπε: «Είμαι Λενινιστής».
Σοκαρισμένος ο ιστορικός τον ερώτησε «τι εννοεί;». Για να πάρει την απρόσμενη απάντηση: "Στόχος μου –όπως και του Λένιν- είναι να καταστρέψω το κράτος. Να συντρίψω τα πάντα καταστρέφοντας το σημερινό κατεστημένο. Από το Δημοκρατικό κόμμα, τα Μίντια, αλλά επίσης και τους Ρεπουμπλικάνους».
Τα περιέγραφε όλα αυτά ο Radosh σε κομμάτι του στο ειδησεογραφικό news website The Daily Beast:
 
Φωτό: The Daily Beast : ‘MY GOAL’ Steve Bannon, Trump's Top Guy, Told Me He Was 'A Leninist' Who Wants To ‘Destroy the State’.
 
  Λίγο αργότερα, η Julia Jones, κάποτε στενή συνεργάτης του Μπάνον, μοιράστηκε με τους επισκέπτες του ιστότοπου Daily Beast την περιγραφή του: «Ο Μπάνον είναι ένθερμος μιλιταριστής ερωτευμένος με τον πόλεμο, που αποτελεί κάτι σαν ποίηση γι΄αυτόν. Βιβλία για τον πόλεμο είναι παντού γύρω του. Από την εποχήτ ης αρχαίας Ελλάδας ως τη ρωμαϊκή εποχή γνωρίζει για κάθε μάχη κάθε πόλεμο. Αλλά τα πιο αγαπημένα βιβλία του, είναι του Κινέζου Sun Tzu  "Η Τέχνη του Πολέμου" (γραμμένο το 500 πΧ) και το Ινδουιστικό "Bhagavad Gita" μια επική - ιστορία για Αρμαγεδόνα». 
Βέβαια, τα οράματα του Στηβ Μπάνον, «για την κρίση του πολιτισμού και την επαναφορά του με τη βία», έχουν βαθιές ρίζες στην αμερικανική πολιτική παράδοση.
  Αλλά τα πολιτικά του οράματα μπορεί να τα διακρίνει κάποιος ξεκάθαρα, στο διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας documentary, Generation Zero  (Γενιά Μηδέν) του 2010.
https://www.youtube.com/watch?v=k3SLtP10NQ8
 
 H “Generation Zero”  θέτει την οικονομική κρίση του 2008 στη διάσταση της τέταρτης στροφής του αμερικανικού κράτους, υποπαράγωγο και διάδοχη κατάσταση στην αντίθετη κατεύθυνση που είχε οδηγήσει η πολιτική κουλτούρα των δεκαετιών του ’60 και ’70.
 
  Το video αποδίδει την οικονομική κατάρρευση ως προϊόν διεφθαρμένης και ανίκανης  πολιτικής τάξης που ελέγχεται από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ. «Το κόμμα του Νταβός», όπως υποστηρίζει ο Μπάνον. Και το documentary, φυσικά, δεν βλέπει τα πράγματα από την αριστερή τους διάσταση, αλλά ακριβώς από την αντίθετη.  Θυμίζοντας την εποχή του ευρωπαϊκού Μεσοπόλεμου.
 
  Όπως υποστηρίζει ο Μπάνον, η πολιτική προς τον Σοσιαλισμό  και η «ισχύς των Μαύρων» της δεκαετίας του ‘60 κατέστρεψαν τις “Ιουδαϊκές -Χριστιανικές αξίες” και την καθεστωτική σταθερότητα της δεκαετίας του ’50. (σσ. του Μακαρθισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: