Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ

 ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ


Κοινός παρανομαστής τα νέα αντιλαϊκά μέτρα όπου κι αν καταλήξουν τα πάρε δώσε..



Τα παζάρια εστιάζουν και στο ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό και με τη μεταξύ τους διαπάλη για τον επιμερισμό των «κινδύνων» και της χασούρας.

Το ΔΝΤ παραπέμπει για επόμενη φάση τις όποιες αποφάσεις του, σχετικά με την πλήρη συμμετοχή του στο 3ο μνημόνιο (και μέσω νέας χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος). Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει το ελληνικό κρατικό χρέος «εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο», προτείνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, απέστειλε την περασμένη βδομάδα νέο ισχυρό μήνυμα για τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης». Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει τη διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, με επόμενο βήμα το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και βέβαια την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» αναγορεύονται σε αναγκαίες προϋποθέσεις, προκειμένου να ενταχθούν ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα της «ποσοτικής χαλάρωσης». Αυτό τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό κρατικό χρέος, θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της «βιωσιμότητας».

Οπως είπε, για να γίνει μια αξιόπιστη «αξιολόγηση» της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Κατέληξε λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη «αξιολόγηση», «αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: