Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

 ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ


 Οσο ξημερώνει το αγγούρι μεγαλώνει ...


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιλαϊκές συγκλίσεις καταλήγουν στη διαμόρφωση νέου «πακέτου» που φτάνει σε 2% του ΑΕΠ και ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων μετά το 2018.


Μάλιστα, η περαιτέρω κλιμάκωση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη νομοθέτηση και εφαρμογή μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αλλα τόσα (1,8 δισ. ευρώ) θα ενταχτούν στις εφεδρείες του δημοσιονομικού «κόφτη». Αυτός με τη σειρά του, ανεξάρτητα από το «αμπαλάζ» και τον τρόπο παρουσίασης που θα επιλεγεί, θα ενεργοποιηθεί «βρέξει - χιονίσει», πέρα και πάνω από την όποια εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα και από την όποια έκβαση των αντιλαϊκών στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Στον «κόφτη» θα συμπεριληφθούν, όπως όλα δείχνουν, και νέες περικοπές στις ασφαλιστικές δαπάνες, που σημαίνει κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».

Θυμίζουμε ακόμα την αρχική πρόταση του ΔΝΤ, το οποίο στο γνωστό ρόλο του «λαγού» έβαζε στο τραπέζι «πακέτο» ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά φαίνεται να «κλειδώνει», σε αυτή τη φάση, η νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του, Τζ. Ράις, προτάσσει την άμεση νομοθέτηση των επόμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, με έμφαση στις περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οπως είπε, το ΔΝΤ ζητά την άμεση νομοθέτησή τους, προκειμένου αυτές να εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.
Δηλαδή, ομολογείται ανοιχτά ότι τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα θα εφαρμόζονται και σε περιβάλλον ανάκαμψης της οικονομίας, σε συνδυασμό βέβαια και με όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις «μόνιμου χαρακτήρα».
 
Δυναμώνει η φοροληστεία

Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής εντάσσεται και αυτό της συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αγρότες, με ανοιχτό ζήτημα το μέγεθος καρατόμησης, αλλά και του ρυθμού που θα προσλάβει η κλιμάκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό. Αυτό θα κριθεί σε συνδυασμό και με τις άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην κάλυψη των στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.

Το κεντρικό σενάριο εστιάζει στην περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου σε λαϊκά εισοδήματα ύψους 6.000 το χρόνο. Αυτό θα σημάνει την επιβολή φόρων και σε εισοδήματα της τάξης των 428 ευρώ το μήνα στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί). Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκεται η πρόταση για «τμηματική μείωση» του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων σε δύο δόσεις. Ειδικότερα, εξετάζεται η περαιτέρω καρατόμησή του, στο εύρος ετήσιων εισοδημάτων ύψους 7.000 ευρώ για το 2018 ή ακόμη και για τα φετινά εισοδήματα. Σε αυτή την περίπτωση, το εκτιμώμενο «όφελος» για το κρατικό ταμείο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, βέβαια με αντίστοιχη ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων.
Για τη συνέχεια, από το 2019, συζητείται η περαιτέρω καρατόμηση στα 6.000 ευρώ...
 
«Ματωμένα» πλεονάσματα σε βάθος χρόνου

Και βέβαια, η σύνθεση των αντιλαϊκών προτάσεων αναμένεται να αποτυπωθεί και στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» της περιόδου μετά το 2018 και την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Εν προκειμένω, σε ρόλο «λαγού» είχε βγει η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και η πλευρά της Ευρωζώνης, με προτάσεις για «πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα με 10ετή ορίζοντα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2028. Αν και για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό το πού θα «κάτσει» η αντιλαϊκή συμφωνία, είναι φανερό το γεγονός ότι θα αφορά τη «μεσοπρόθεσμη περίοδο» για μετά το 2018, σε συνδυασμό, βέβαια, με το ύψος των πλεονασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι για τα πλεονάσματα - ενδεχομένως στο 3,5% μέχρι το 2023 - έρχονται προκειμένου να «ακονίσουν» τον υπό διαμόρφωση νέο δημοσιονομικό «κόφτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: