Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 
«Για το σχολείο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά όλου του κόσμου» διαδήλωσαν χτες μαθητές από πολλά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Από τις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν μια δυναμική πορεία, «ζεσταίνοντας» το κέντρο της Αθήνας με τα συνθήματά τους για το σχολείο που έχουν ανάγκη.


Στο στόχαστρο των μαθητών μπήκαν νέα μέτρα όπως η μεταφορά της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων, η επικείμενη κατάργηση της επαναληπτικής εξέτασης, το συνολικό τοπίο που έχει διαμορφώσει η πολιτική των μνημονίων στα σχολεία και τα σπίτια τους, η δράση των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Διεκδικώντας μεταξύ άλλων εξασφάλιση της χρηματοδότησης για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, κανέναν αιφνιδιασμό και αλλαγή στις ημερομηνίες των πανελλαδικών - καμία σκέψη για κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές επιθυμεί ο υποψήφιος κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμεί, καμία σκέψη για κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Χαιρετισμό στους μαθητές που βρέθηκαν χτες στη συγκέντρωση, στα 15μελή και 5μελή που πήραν απόφαση συμμετοχής αλλά και όσους δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν στην κινητοποίηση γιατί δεν τους το επέτρεψε ο φόβος ή οι συνθήκες, απηύθυνε εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους εργαζόμενους που δέχονται την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, που μειώνει μισθούς και συντάξεις βάζοντας εξοντωτικούς φόρους, θέτοντας στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο και την Παιδεία. Δεν ανεχόμαστε άλλο να κρυώνουμε στις ίδιες μας τις τάξεις, να πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά, να έχουμε περιορισμένο ελεύθερο χρόνο» σημείωσε, καταλήγοντας με το μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής ότι «σήμερα δεν τελειώνουμε αλλά αρχίζουμε. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η αφορμή για να δυναμώσει η συζήτηση, ο προβληματισμός μας και να δοθούν λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες μας, για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζουν».

Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Υμηττού, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε πρωτοβουλίες στις οποίες προσανατολίζονται τα σχολεία της περιοχής για διεκδίκηση των αιτημάτων τους και στην αλληλεγγύη των μαθητών προς τα προσφυγόπουλα. «Είναι λάθος να στερούν από αυτά τα παιδιά που καθημερινά έρχονται σε επαφή με την άσχημη πλευρά της ζωής το δικαίωμα στην εκπαίδευση», σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε πάρει το 15μελές του σχολείου να αναρτήσει πανό στην είσοδο εκφράζοντας την αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα.
Σε ειδικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι μαθητές των ΕΠΑΛ αναφέρθηκε εκπρόσωπος του ΕΠΑΛ Σιβιτανίδειου, μιλώντας για τις συγχωνεύσεις ειδικοτήτων που τίποτα δεν προσφέρουν στους μαθητές, τις ελλείψεις ειδικά στα Ναυτικά Επαγγελματικά Λύκεια, την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα.

Με πανό και πικέτες που αποτύπωναν τα αιτήματά τους και καταδίκαζαν το φασισμό, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται» και «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», οι μαθητές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια, στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας, καταλήγοντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου ανανέωσαν το ραντεβού στις συνελεύσεις και τις επόμενες πολύμορφες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: