Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

GUARDIAN: ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ; (ΤΗ ΠΟΙΑ;)

Στο ρόλο του Τσε ο Αλέξης !!


 Οι Ποδέμος είναι ότι κοντινότερο διαθέτει η Ισπανία στο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που μόλις ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, γράφει ο Guardian.

Μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή τους, τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ποδέμος λαμβάνουν υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους και όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οι Ποδέμος, διαθέτουν ένα χαρισματικό ηγέτη, τον 36χρονο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Πάμπλο Ιγκλέσιας. 



Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ποδέμος μιλούν για το τέλος των παραδοσιακών πολιτικών που κυριάρχησαν στο δικομματικό σύστημα της χώρας από το 1970 και μιλούν για το τέλος της λιτότητας» γράφει ο Guardian.

Στη συνέχεια περιγράφει τα γραφεία του Ισπανικού κόμματος, το βιβλιοπωλείο που είναι γεμάτο με έργα του Λένιν, του Γκράμσι και Γάλλων επαναστατών και επιχειρεί να περιγράψει την πολιτική κατάσταση που οδήγησε στην εκτόξευση του κόμματος.

Η διαφθορά, η ανεργία είναι τα θέματα που επικεντρώνει το κόμμα όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ποδέμος δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια. Εμφανίστηκαν εντυπωσιακά κερδίζοντας ποσοστό 8% στις ευρωεκλογές, κάτι που η εφημερίδα το αποδίδει σε έξυπνες κινήσεις αριστερών διανοούμενων της Μαδρίτης.
Το άρθρο αναλύει πως το κόμμα έδωσε πολιτική πνοή στο κίνημα των αγανακτισμένων και αναλύει την επικοινωνιακή του πολιτική.

Οι Ποδέμος έχουν καταφέρει να κερδίσουν την στήριξη των ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τα καθημερινά προβλήματα και επιθυμεί να διαμορφώσει δομή και να εμφανιστεί ως η αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Όμως η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας κάνει πιο δύσκολη την πιθανή επικράτηση των Ποδέμος στην Ισπανία από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Οι βασικοί ανταγωνιστές τους το σοσιαλιστικό κόμμα έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από το ΠΑΣΟΚ, οι επαφές που έχει αναπτύξει το κόμμα μέσω ηλεκτρονικών μορφών επικοινωνίας δείχνουν ότι αγγίζουν κάποια όρια.

Μετά την Ελλάδα η Ισπανία φαίνεται ότι είναι πιθανό ότι μπορεί να μπει σε αχαρτογράφητα πολιτικά ύδατα το 2015, αλλά θα ήταν αφελές να σκεφτεί κάποιος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι τόσο ευδιάκριτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: