Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟ ΧΕΙΜΩΝΑ


 Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε τίθεται αυτομάτως σε αμφισβήτηση η υγεία και η ασφάλεια του λαού και επομένως καθίσταται επιτακτική η μονομερής διαγραφή του χρέους:


Αλλά από ποιον και με ποιον;


Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο; Οι μετεωρολόγοι υπόσχονται να το διευκρινίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουν στα χέρια τους καινούργια δεδομένα. Οι κάτοικοι του «παλαιού κόσμου» πρέπει να προμηθευτούν πουλόβερ και ζεστά μπουφάν, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες. 

Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει:


 «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο. Το τελευταίο διάστημα, ο καιρός δεν κάνει τα χατίρια των Ευρωπαίων. Το καλοκαίρι καίγεται τη μια φορά η Ελλάδα και την άλλη η Ισπανία.

 Και τον χειμώνα μπορεί να εμφανιστούν χιόνια του ενός μέτρου, το πολύ πολύ για μια μέρα. Οι παγωνιές που χτύπησαν την Ευρώπη την περσινή περίοδο πήραν μαζί τους και εκατοντάδες ζωές. Στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Στη δε Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα». 

Ολα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αλλά στο σημείο αυτό διαφωνούν: άνοδος ή, τελικά, πτώση της θερμοκρασίας; Υπάρχουν προγνώσεις σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται σε έναν χρόνο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται. 

Το σχήμα είναι απλό: καίει ο ήλιος – λιώνουν οι πάγοι. Αυξάνεται η «σκοτεινή» επιφάνεια του ωκεανού, η οποία απορροφά ευκολότερα τη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν ακόμα πιο γρήγορα. Λέγεται ακόμα ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Εικάζεται ότι σε αυτό συμβάλλουν και τα ίδια τα υπό τήξη παγόβουνα. Κινούνται μέσω του θερμού ρεύματος και το ψύχουν. Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη, εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο: 

«Πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα προηγηθούν σύντομες περίοδοι ψύξης. Η Αρκτική θερμαίνεται και εμφανίζεται το φαινόμενο του «ανοικτού ψυγείου»: μεγάλες μάζες ψυχρού αρκτικού αέρα άρχισαν να κινούνται όλο και μακρύτερα. Οπότε, η τήξη των αρκτικών παγετώνων θα οδηγήσει στην ψύξη των ωκεανών». 

 Η προοπτική των απίστευτων παγετών στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης. Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ δήλωσε ότι δεν μοιράζεται τις ανησυχίες των δυτικών συναδέλφων του: «Σε οποιονδήποτε -ακόμα και θερμό- χειμώνα, προκύπτουν ψυχρά διαστήματα. Γενικότερα, όμως, στην επικράτεια της Ρωσίας ο χειμώνας θα είναι ο συνήθης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: