Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΟΙ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ" ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Κρατούν ως ατού τα "πλεονάσματα" όπως οι Τζιχαντιστές τα κομμένα κεφάλια..



Η προετοιμασία των διαβουλεύσεων με την τρόικα ήταν στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Τα παζάρια θα ξεκινήσουν στο Παρίσι κατά το 3ήμερο, 2 με 4 Σεπτέμβρη, και αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα στο β' δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.

Διαπραγματευτικό «ατού» της κυβέρνησης είναι τα «πρωτογενή πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχονται από τις δραστικές περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες καθώς και από την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκαν και τα ζητήματα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καθώς και οι «εποπτικοί έλεγχοι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.


Παράλληλα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, ξεδιπλώθηκαν και στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που είχαν χτες ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει νευραλγικό πόστo στη σύνθεση της «νέας» Κομισιόν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες της ΕΕ σχετικά με την «τόνωση της ανάπτυξης και με έμφαση στις επενδύσεις». Δηλαδή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, για τα κέρδη, και όχι σε ανάπτυξη για κάλυψη λαϊκών αναγκών. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, έγινε λόγος για «σταδιακή αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην αγορά», καθώς και για το «νέο πρότυπο ανάπτυξης», το οποίο αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Π. Μοσκοβισί, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, υποσχέθηκε την παροχή «βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Εν προκειμένω, οι εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν στην ενεργοποίηση της χρηματοδότησης ντόπιων επιχειρηματιών μέσω του λεγόμενου «αναπτυξιακού ταμείου», στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν και γαλλικά κεφάλαια. Υπό εξέταση από τη νέα Κομισιόν είναι και το αίτημα της κυβέρνησης για επιδοτήσεις επιτοκίων σε τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ο «δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να ανακοπεί τώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μ. Βέμπερ, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στην Αθήνα, στηρίζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού συμφώνησε να στηρίξει τη διεκδίκηση της κυβέρνησης για επιδότηση επιτοκίων για τα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια» από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ΕΕ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση με τη λήψη στοχευμένων μέτρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: