Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ


Λιάνα Κανέλλη: Εξουσίες θεού στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ



Ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων υπουργείου Εθνικής Αμυνας», το οποίο συγκεντρώνει υπερεξουσίες στον Αργηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, θέτοντας ως κριτήριο για τη σύναψη των συμβάσεων «την ανάδειξη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας»! Δηλαδή των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων οπλικών συστημάτων, όπου στο βωμό της κερδοφορίας τους θυσιάζεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.


Υπενθυμίζεται για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ότι πρόκειται για τις παράλληλες συμφωνίες που κλείνει η κυβέρνηση με τις πολυεθνικές οπλικών συστημάτων για δήθεν μεταφορά στην Ελλάδα τεχνογνωσίας και αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ομως, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία, είναι μέρος της διαπλοκής του κεφαλαίου και των κομμάτων του και παράγοντας άνθησης της μίζας.

Να σημειωθεί ότι μόνο το ΚΚΕ ψήφισε κατά του νομοσχεδίου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΧΑ επιφυλάχτηκαν.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, επισήμανε:
«Στο άρθρο 1, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορεί να ελέγξει προσωπικό των τριών κλάδων, όχι απευθείας, αλλά μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μέχρι σήμερα εξασφαλιζόταν ένα είδος ισορροπίας μεταξύ αρχηγών κλάδων και ΓΕΕΘΑ. Με το σημερινό νομοσχέδιο, θα καπελώνονται οι τρεις αρχηγοί των κλάδων, αποκτώντας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ το δικαίωμα να ελέγξει πειθαρχικά και τους ίδιους». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «άσκηση άμεσου πειθαρχικού ελέγχου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για άτομα που δεν ανήκαν στη δικαιοδοσία του, στην οποία κατέφυγε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να αποτρέψει τους διαμαρτυρόμενους στρατιωτικούς, με ή χωρίς στολή, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. «Επομένως, με το νομοσχέδιο αποφεύγετε την εμπλοκή του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και με τη συγκέντρωση μεγαλύτερης πειθαρχικής εξουσίας στο πρόσωπο του αρχιστράτηγου συνολικότερα αυξάνετε την πίεση σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και υψηλόβαθμου, που θα ήθελε να διατυπώσει διαφορετική άποψη».

Αναφερόμενη στο άρθρο 3 που αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ κουμπωμένοι με το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Εχουν ακουστεί πολλά, υπάρχουν τεράστιες εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη, άλλοι είναι και στη φυλακή». Τόνισε ότι το άρθρο είναι εντελώς ασαφές για τι ακριβώς προωθείται, τόσο για τις συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα και έχουν λήξει όσο και γι' αυτές που θα συναφθούν, ενώ, σχολιάζοντας την αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, σημείωσε: «Μιλάτε απευθείας για ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Θέλετε να ρυθμίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία; Η πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της χώρας, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, έχει φτάσει τη βιομηχανία του τόπου στην καταστροφή και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ειδικά, η αμυντική βιομηχανία της χώρας είναι σε διάλυση και οι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι». Ενώ απαίτησε να αναφερθούν συγκεκριμένα στοιχεία στη Βουλή σχετικά με τις συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα, τι αφορούν, καθώς δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο κανένα στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: