Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ


Στη ισωπεδωτική λογική του "αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας"  δρουν οι λαντζέρηδες των τοκογλύφων




Μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα, στην οποία κράτησε κλειστή την πόρτα της τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Οικονομικών είναι τα άτομα με αναπηρία. Κι αυτό γιατί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών διορθωτικές κινήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως οδηγεί τα άτομα με αναπηρία στην οικονομική απόγνωση. Κι ας ήταν η πρώτη φορά ή η τελευταία.


Το υπουργείο Οικονομικών, άλλωστε, έχει μάθει να υπακούει σε... διαταγές των τροϊκανών και της Μέρκελ και κλείνει τα αυτιά του όταν του υποδεικνύουν τα λάθη του κοινωνικές ομάδες που... θάβονται κάτω από τα ερείπια που δημιουργούν τα αλλεπάλληλα μέτρα. Και φέτος προβλέπεται να είναι... κρύος και βαρύς ο χειμώνας από τη «χιονοστιβάδα» των μέτρων που έρχονται.

Όπως επισημαίνεται, την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου η Συνομοσπονδία είχε ζητήσει διορθώσεις σε ό,τι αφορά στην απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από το φόρο. Οι προτάσεις της, «παρόλο που ήταν απόλυτα αιτιολογημένες, δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση». Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει μάθει να μην ακούει στο όνομα της... ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Απαλλαγές

Για τους παραπάνω λόγους, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, εκπροσωπώντας τα δικαιώματα των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών τις εξής διορθωτικές κινήσεις, που φυσικά την αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, ελπίζοντας να ακουστεί η φωνή της και να απαλλαγούν τα άτομα με αναπηρία από αυτό το απεχθές μέτρο:

♦ Οι διατάξεις για τις εκπτώσεις να ισχύσουν για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

♦ Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος με αναπηρία να οριστεί στα 250 τετραγωνικά μέτρα.

♦ Το εισοδηματικό κριτήριο για πλήρη απαλλαγή από το φόρο να αυξηθεί από τις 12.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ να καθοριστεί έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50%.

♦ Ο υπολογισμός του εισοδηματικού κριτηρίου να βασιστεί στο καθαρό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό οποιαδήποτε επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος (εξωϊδρυματικό - προνοιακά επιδόματα αναπηρίας).

♦ Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που κατέχουν οι αναγνωρισμένες οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: