Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ


 Τα όπλα δεν ήταν κυνηγετικά, είχαν μετασκευαστεί σε πυροβόλα...



Ο βίαιος χαρακτήρας του, ο ηγετικός του ρόλος στην οργάνωση, τα δύο κυνηγετικά όπλα τα οποία είχε μετατρέψει σε πυροβόλα, αλλά και τα στοιχεία της δικογραφίας (φωτογραφίες και άλλα) που αποδεικνύουν ότι εκπαίδευε τα μέλη της οργάνωσης ήταν οι τέσσερις κύριοι λόγοι που βάρυναν στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την προφυλάκιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Τόσο οι εφέτες ανακρίτριες τη υπόθεσης Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος –που ήταν παρών στην απολογία του βουλευτή- έκριναν ότι, εξαιτίας των παραπάνω τριών συνισταμένων, ο Ηλίας Κασιδιάρης πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίση ανακριτριών και εισαγγελέα βάρυνε ιδιαίτερα η ιδιαίτερη σχέση που φαίνεται να έχει ο κατηγορούμενος με τα όπλα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλκατοχής, που νωρίτερα σήμερα κλήθηκε να αντικρούσει ο Κασιδιάρης:

«Κατείχες λειτουργικά πυροβόλα όπλα χωρίς να διαθέτεις την κατά το νόμο απαιτούμενη άδεια».

Οι ανακρίτριες της υπόθεσης, παρά τον ισχυρισμό του ίδιου του βουλευτή πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, τού προσάπτουν πως είχε «μετασκευάσει και τροποποιήσει» τα δύο όπλα «κατά τρόπο ώστε να χαρακτηρίζονται πυροβόλα». Θεωρούν δε οι δικαστικοί λειτουργοί, πως ο βουλευτής κατείχε τα όπλα «με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της «ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν "πολιτικών και φυλετικών της εχθρών"».

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό για την προφυλάκιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, οι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται σε βίαια περιστατικά όπου εμπλέκεται ο βουλευτής, με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή επίθεσής του, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που είχε γίνει στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης πρωινής εκπομπής.

Γίνεται επίσης επίκληση στο σκεπτικό της ανάκρισης και σε φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είτε πυροβολεί είτε «ποζάρει» με όπλα.

Αναφέρονται επίσης οι δικαστικοί λειτουργοί στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών. Βάσει κυρίως των στοιχείων αυτών ανακρίτριες και εισαγγελέας θεώρησαν πως ο κατηγορούμενος «πιθανολογείται» ότι θα διαπράξει νέα αδικήματα.

Νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Κασιδιάρης με υπόμνημα που παρέδωσε στην ανάκριση χαρακτήρισε «φαιδρή» την κατηγορία που του απαγγέλθηκε για «δύο νόμιμες καραμπίνες» και τονίζει πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Στους ισχυρισμούς του μάλιστα αναφέρει και τα εξής:

«Κατηγορούμαι, λοιπόν, ότι με τα... δύο αυτά όπλα "προμήθευα" την εγκληματική οργάνωση με σκοπό την... "εξόντωση των πολιτικών και φυλετικών εχθρών" της: Η φαιδρότητα της κατηγορίας είναι, πιστεύω, αυταπόδεικτη. Εάν στο ποσοτικό στοιχείο προσθέσει κανείς και την ασύλληπτου παραλογισμού παραδοχή ότι εγώ διευθύνω μία εγκληματική οργάνωση και την προμηθεύω με όπλα, πλην όμως τα όπλα αυτά είναι... καταχωρημένα με νόμιμες άδειες, που σημαίνει ότι κάθε πυροβολισμός έχει...ταυτότητα «Κασιδιάρης», αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φαιδρότητας της κατηγορίας. Κάθε φυσίγγι έχει την ταυτότητα τη δική μου (ή του πατέρα μου):

Είναι σαν να μοίραζα κάρτες με τα στοιχεία μου και τα τηλέφωνά μου και να έγραφα πάνω "διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης"»

Τονίζει επίσης ο κ. Κασιδιάρης πως είναι αθλητής της σκοποβολής, πως έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες αγώνες και πως ασκείται «συστηματικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο άθλημα της σκοποβολής μέχρι και σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: