Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ


 Με απειλές που υπερέβησαν τα όρια της γελοιότητας επιτέθηκε κατά του λαού ο Σαμαράς..


"Θα ξηλώσουμε κάθε αντίσταση έτσι ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία της Ευρώπης!"


Ευθεία επίθεση στους λαϊκούς αγώνες και απειλές ενάντια στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, εξαπέλυσε ξανά ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες βράδυ στο συνέδριο του «Economist». Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να πείσει το ακροατήριό του, εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, ότι είναι σε όλα τα επίπεδα ο «άνθρωπός τους», υποσχέθηκε επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ιδιωτικοποιήσεις ώστε να τους ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας, νέες φοροελαφρύνσεις για τα μονοπώλια και συνέχιση της «σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής» για τα λαϊκά στρώματα.


Βάζοντας στο στόχαστρο τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, επιτέθηκε σφόδρα σε όσους «έκλειναν εργοστάσια, δρόμους, κατέβαζαν διακόπτες, διέκοπταν τις συγκοινωνίες», στις «συντεχνίες και τα κατεστημένα συμφέροντα», σε όσους, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεντρώνονται για «επαναστατική γυμναστική», στους «γραφικούς Σάντσο Πάντσα»! «Αυτά πλέον αλλάζουν», ανέφερε, δίνοντας διαβεβαιώσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα στελέχη τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει στο λαό σιγή νεκροταφείου. «Καθιστούμε την Ελλάδα χώρα φιλική για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει φτάνοντας τα όρια της φαιδρότητας ότι «παύει να είναι η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία της Ευρώπης»....

Προπαγανδίζοντας υπέρ της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έφερε σαν παράδειγμα την αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, λέγοντας ότι μειώθηκαν τιμές και βελτιώθηκαν υπηρεσίες. Απέκρυψε αφ' ενός τη δραματική συρρίκνωση προσωπικού, την ανάθεση έργου σε εργολάβους και υπεργολάβους, τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα στις τέτοιες εργολαβίες και αφ' ετέρου το γεγονός ότι οι νέες υπηρεσίες έχουν να κάνουν με την τεράστια τεχνολογική πρόοδο στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, από την οποία όμως ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού είναι αποκομμένο ακριβώς γιατί τα επιτεύγματά τους αποτελούν εμπορεύματα.

Επιπλέον, δίνοντας πάλι τα διαπιστευτήριά του στους βιομηχάνους θύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το κόστος του ρεύματος για τους βιομηχάνους, την ίδια ώρα που τα τιμολόγια της οικιακής κατανάλωσης αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. «Αναγνωρίζοντας», μάλιστα, ότι «δεν αρκεί αυτό» στο κεφάλαιο, είπε ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες και υποδομές, επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από τα προγράμματα αποκρατικοποίησης, ενώ παραδέχθηκε ότι η παραπέρα «απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς» αποτελεί «υποχρέωση» της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε επίσης της περιλάλητης «δημοσιονομικής εξυγίανσης», του τέλους της δημιουργίας ελλειμμάτων. Προανήγγειλε δηλαδή τη συνέχιση της φοροαφαίμαξης του λαού και των περικοπών στις όποιες κοινωνικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπά το γεγονός ότι ούτε ευθύνονταν ούτε επωφελήθηκαν απ' αυτά τα ελλείμματα τα λαϊκά στρώματα, αλλά η πολύμορφη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εταξε στο μεγάλο κεφάλαιο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διασφαλίσει «μακροπρόθεσμα» τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους (σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής είτε/και με μείωση των επιτοκίων), προκειμένου πάλι να απελευθερωθούν κονδύλια για χρηματοδότησή του στο όνομα της «ανάπτυξης».

Οπως τους έταξε και μερίδια από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στο υπέδαφος της χώρας, γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα από την έλευση εδώ πολυεθνικών, για να εκμεταλλευτούν αυτόν τον πλούτο και τις συμπράξεις τους με ντόπια κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, ήταν πολύ καθαρός στο ότι από όλη αυτήν την επώδυνη διαδικασία, δεν πρόκειται να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό: «Δεν τα πετύχαμε όλα αυτά για να τα χάσουμε ευθύς αμέσως, δεν βγαίνουμε από την κρίση για να ξανακυλήσουμε πίσω, πετύχαμε πολλά αλλά ακόμα δεν τα έχουμε διασφαλίσει πλήρως» ήταν μερικές από τις «στρογγυλεμένες» φράσεις που χρησιμοποίησε, για να πείσει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα, με παραπέρα χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις, άγρια φορολόγηση του λαού, πρέπει να συνεχιστούν.

Για δε την «αποκατάσταση αδικιών» όπου υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει, έκανε αμέσως σαφές ότι αφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, με μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση του ανώτατου συντελεστή για τη φορολογία εισοδήματος στο 33% από το 42% που είναι σήμερα, ταυτόχρονα με την προώθηση της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, αίτημα και αυτό των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Γνωρίζοντας ότι όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικές αντιδράσεις, αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην «ασφάλεια», απαιτώντας «σεβασμό στην έννομη τάξη»: «Δεν υπάρχει δημοκρατία όταν όποιος θέλει καταλαμβάνει δρόμους, δημόσιους χώρους, παρεμποδίζει επενδύσεις. Βήμα - βήμα, ένα - ένα τα ξηλώνουμε αυτά μέχρι τέλους», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: