Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ..ΣΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


 Ο Ροδόπουλος βουλευτής της ΕΡΕ προ πενήντα ετών:


"Η εκλογική μας βάση είναι το κεφάλαιο, ο μικροαστός του ρουσφετιού και ο γνήσιος αναλφάβητος ορεσείβιος..."


Ουδέν έτερο σχόλιο...


Την πρώτη της υποχώρηση έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αφού το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα δεν θα φορολογούνται στάνες, αποθήκες και θερμοκήπια σε αγροτεμάχια.

Η απόφαση να εξαιρεθούν από τη φορολογία ελήφθη κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι «στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».




«Αντάρτικο» από 22 «γαλάζιους» βουλευτές

Ωστόσο, εκτιμάται ότι αν δεν είχε προηγηθεί η συντονισμένη αντίδραση των 22 «γαλάζιων» βουλευτών, με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, δύσκολα θα έριχνε η κυβέρνηση νερό στο κρασί της.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του Ιορδάνη Τζαμτζή αναφέρουν ότι στο τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο περιλαμβάνει και τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης για τα αγροτεμάχια ορίζεται το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.«Ο φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του αγροτεμαχίου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και από τη θέση του σε σχέση με τις οδούς. Εάν υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο, ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5. Ακόμη, ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω» συνεχίζουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Με δεδομένο ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνση τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική».

Στη συνέχεια οι βουλευτές της ΝΔ περιγράφουν αναλυτικά τις ενστάσεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και παράλληλα καταθέτουν και τις δικές τους προτάσεις. Kαταλήγοντας, ρωτούν τον Γιάννη Στουρνάρα τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα υπογράφουν οι εξής βουλευτές της ΝΔ: Τζαμτζής Ιορδάνης, Βογιατζής Παύλος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Αντωνίου Μαρία, Νταβλούρος Αθανάσιος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, , Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Ταλιαδούρος Σπύρος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βλαχογιάννης Ηλίας, Στύλιος Γιώργος, Μαρίνος Ανδρέας, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Γιάννης, Σκόνδρα Ασημίνα, Βλάχβεης Μενέλαος, Σαμπαζιώτης Δημήτριος και Κουτσούμπας Ανδρέας.


Και η ζωή συνεχίζεται…

Την Τετάρτη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα έρθει εξάλλου στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Ασφαλιστικό.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα καλύψουν απολύτως το δημοσιονομικό κενό που εκτιμάται σε πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, το 2014.

Βέβαια αυτή η υποχώρηση της κυβέρνησης δεν αναιρεί τις υπόλοιπες μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού, με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος να πέφτει στους φορολογούμενους που κατέχουν οικόπεδα σε ακριβές περιοχές της χώρας. Μάλιστα ο φόρος είναι μικρότερος εάν εντός του οικοπέδου υπάρχει κατοικία και μεγαλύτερος αν στο οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα.

Εφόσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται ο φόρος μειώνεται κατά 25%.


Ιστορίες φορολογικής τρέλας

Στο μεταξύ, με ιστορίες «φορολογικής τρέλας» σχολιάζουν απλοί φορολογούμενοι το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το μεσημέρι. Τα περισσότερα από τα 290 σχόλια που υποβλήθηκαν είναι επικριτικά, ενώ σε πολλά δεν λείπει η ειρωνεία αλλά και το χιούμορ.

Οι πολίτες θεωρούν τη φορολογία εξοντωτική, ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες, τους ανέργους καθώς και για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ορισμένοι δεν διστάζουν να «χαρίσουν» ακόμα και τα σπίτια τους στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αδυνατούν να καταβάλουν τον φόρο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο άνεργων αδελφών που κληρονόμησαν από τη γιαγιά τους ένα οικόπεδο 2.200 τετραγωνικά μέτρα στο Ηράκλειο στην Κρήτη. Θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο από 2.200 ευρώ ο καθένας για ακίνητα που δεν τα αγοράζει κανείς.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τόσους φόρους στα ακίνητα που αγοράσαμε με στεγαστικά δάνεια και ακόμη τα ξεχρεώνουμε ή αποκτήσαμε με γονική παροχή ή κληρονομιά και έχουμε μισθούς μειωμένους κατά 40%», σημειώνει μια φορολογούμενη, ενώ ένας άλλος πολίτης διηγείται το παράδειγμα της μητέρας του, η οποία για το σπίτι που έχει στην κατοχή της ο φόρος που θα πρέπει να πληρώνει τον χρόνο είναι 1.442,28 ευρώ, όταν το ετήσιο εισόδημά της από τη σύνταξη του συζύγου της είναι 9.600 ευρώ και αναρωτιέται έστω και με έκπτωση 50% πώς θα πληρώσει τον φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: