Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Κράτος πρόνοιας του κεφαλαίου και ερήμωση επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί λύκοι στην Κύπρο.. 



Απολύσεις, δραματική μείωση των παροχών λαϊκής πρόνοιας, μείωση των κρατικών επενδύσεων και ξεπούλημα fast truck



Με την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μέσα στον Απρίλη, θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή η συμφωνία και οι αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, 25 Μάρτη.

Συγκεκριμένα  η εφιαλτική για τους Κύπριους συμφωνία του Γιούρογκρουπ,  περιλαμβάνει την εξής κλασσική συνταγή:


A) Κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των καταθέσεων.
Για τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, «διαφυλάσσονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ», ενώ το ποσοστό του κουρέματος για τα μεγαλύτερα ποσά παρέμενε προς διευθέτηση στο τραπέζι και μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σημαντική ζημιά από το κούρεμα θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς Πρόνοιας που κρατάνε τα αποθεματικά τους στις κυπριακές τράπεζες. Μόνο στη «Λαϊκή Τράπεζα» τα 535 Ταμεία Πρόνοιας και τα 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις ύψους 724 εκατ. ευρώ. Το κούρεμα στα αποθεματικά τους υπολογίζεται από 30 έως 40%.
 
B) «Εκκαθάριση» του τραπεζικού τομέα
Για την «αποφασιστική αντιμετώπιση ανισορροπιών στο χρηματοοικονομικό τομέα», αποφασίστηκε η «συρρίκνωση του τοπικού τραπεζικού κλάδου στο μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018». Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα θα σπάσει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Η «καλή τράπεζα» θα ενσωματωθεί με την Τράπεζα Κύπρου και θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ από τα δάνεια έκτακτης ρευστότητας (ELA) που έχει διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία θα περάσουν στη νέα τράπεζα. Η «ανακεφαλαιοποίηση» της Τράπεζας Κύπρου, θα γίνει με τη συνεισφορά καταθετών, μετόχων και ομολογιούχων. Δηλαδή με δραστικό «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι στη Λαϊκή το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να φτάσει και το 80%, ενώ στην Κύπρου ενδέχεται να ξεπεράσει και το 50%.
 
Γ) Δανειακή συμφωνία - Μνημόνιο
Η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ (πάνω από το 55% του Κυπριακού ΑΕΠ) από την τρόικα και θα υπογράψει σχετικό μνημόνιο. Μέσω του μνημονίου θα προωθηθούν αυξήσεις στη φορολογία, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, απολύσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (σε μια πρώτη φάση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της CYTA και της Αρχής Λιμένων).
 
Δ) Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
Με διάταγμα του υπουργού Οικονομικών επιβλήθηκαν ήδη περιοριστικά μέτρα σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε να μην υπάρξει μαζική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να μην μπει σε κίνδυνο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Ε) Χρηματοδότηση ΕΚΤ - Δάνειο Ρωσίας
Το Γιούρογκρουπ στην απόφασή του προτρέπει να υπάρξει συμφωνία της κυπριακής με τη ρωσική κυβέρνηση, σχετικά με τη «χρηματοοικονομική συνεισφορά της τελευταίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής και πιθανά μείωση του επιτοκίου για το πενταετές δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το Δεκέμβρη του 2011. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο», δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του Ρώσου Προέδρου.

Στο πλαίσιο της απόφασης του Γιούρογκρουπ, συμφωνήθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Ηδη, την προηγούμενη Τετάρτη, παραμονή της επαναλειτουργίας των τραπεζών στην Κύπρο, η ΕΚΤ απέστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: