Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Θα περικοπούν 1,1 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, τη στιγμή που το 2012 τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων εκτινάχθηκαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ


Νέο «συμμάζεμα των δαπανών» με καινούρια «δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Υγείας» ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για μια απόφαση με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία του λαού, καθώς οι περικοπές στις ήδη υποβαθισμένες παροχές έχουν δραματικές επιπτώσεις.


Μάλιστα, το νέο τσεκούρι στις περικοπές που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, έρχεται με φόντο τα ανυπέρβλητα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των δημόσιων νοσοκομείων. Απ' αυτά, τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν απ' τις περικοπές στα φάρμακα και οι υπόλοιπες θα είναι απ' τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.

Γι' αυτή την ωρολογιακή βόμβα δε μίλησαν ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως στις δηλώσεις τους υποσχέθηκαν «άνετη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας» οι οποίες θα «διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο στο οποίο σήμερα παρέχονται και να μη λείψει το φάρμακο από τον ασθενή», όπως ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, στη συνάντηση αναφέρθηκε πως συνολικά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τρίτους, μόνο για το 2012 έχουν εκτιναχθεί πάνω απ' τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της Υγείας και τους προμηθευτές -όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες- ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Απ' τα 1,2 δισ. ευρώ τα 300-400 εκατ. είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, που οφείλονται κυρίως στην εκτίναξη των νοσηλίων, που έγινε μέσω της κοστολόγησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: