Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ

Δεν είναι μπουρίνι.. Είναι μια από τις επτά συγχρονες πληγές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ο ορίζοντας δεν θα ξανοίξει αν δεν τα σκουπίσουν οι λαοί..

Σε αυτή τη φάση και μόνο για την εξειδίκευση του αντιλαϊκού πακέτου με τα 11,5 δισ. ευρώ κλιμακώνουν με τα παρακάτω νέα μέτρα:

-- Η μελέτη του ΚΕΠΕ εισάγει το «θεσμό της συνασφάλισης», προκειμένου, όπως λένε, να μπει φραγμός στην «υπερβάλλουσα χρήση ιατρικών υπηρεσιών». Οι ασφαλισμένοι θα έχουν κάλυψη για δαπάνη μέχρι 1.500 ευρώ το χρόνο. Από κει και πάνω, όσοι έχουν τη δυνατότητα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα πληρώνουν χαράτσι 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλείου !


-- Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με «χαμηλή πληρότητα», ευρύτερες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

-- Σημαντικά οικονομικά «οφέλη» βλέπουν από την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων. Περίπου στα 300 εκατ. ευρώ βλέπουν τα «περιθώρια εξοικονομήσεων» στον ΕΟΠΥΥ και στα 181 εκατ. ευρώ από τις περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων.

-- Στα «ισοδύναμα μέτρα» που εξετάζουν μπαίνει η ακόμη μεγαλύτερη καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

-- Επιβολή ανώτατου ορίου στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών. Το πλαφόν (κύρια και επικουρική σύνταξη αθροιστικά) διαμορφώνεται στα 2.000-2.300 ευρώ.

-- Κλιμακωτές περικοπές στις κύριες συντάξεις για ποσά πάνω από τα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Για ποσά από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ: 5%
Για ποσά πάνω από 1.400 ευρώ: 10%.

Το μέτρο έχει «προταθεί» από το ΚΕΠΕ, με υπολογιζόμενες «εξοικονομήσεις» ύψους 880 εκατ. ευρώ.

-- Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων πάνω από 22%.

-- Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

-- Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, του μέρους δηλαδή που έχει απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους.

-- Προχωρούν με τη διάλυση και κατάργηση στα κάθε είδους 89 συνολικά κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά. (προνοιακά, πολυτεκνικά, φοιτητικά κ.ά.) με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Καθιερώνονται νέα κατά πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προκρίνεται και η «λύση» χορήγησης ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα, αυτά που χορηγούνται σε ΑμΕΑ (ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς κ.ά.). Επίσης, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο (πρώτη κατοικία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: