Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά..
Αν υποτεθεί ότι πράγματι οι απόλυτοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του πολιτικού κλίματος, σύμφωνα με τους θριαμβολογούντες στην Ιπποκράτους και σε κάμποσα δημοσιογραφικά οφίτσια, τότε το μόνο ασφαλές συμπέρασμα από τις 250.000 συμμετοχές στην εκλογή του Βενιζέλου είναι ότι το ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις προσωπικές – και δευτερευόντως κομματικές – φιέστες βαίνει ραγδαία μειούμενο.
Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι επόμενες εκλογές θα έχουν άλλα κριτήρια, άλλα ζητούμενα και άλλα δεδομένα συγκριτικά με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης.
Εξ άλλου, παρά τους 800.000 που πήγαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2009, η αυτοδυναμία της είναι ένα όνειρο που, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μοιάζει από χέρι... Καμμένο.
Καθώς, όπως φαίνεται, μέχρι τις εκλογές απομένει μόλις ενάμισης μήνας, ας παραμείνουμε στοιχειωδώς σοβαροί.
Η προοπτική μιας πολυκομματικής Βουλής, η σοβαρή πιθανότητα αδυναμίας σχηματισμού κοινοβουλευτικά ισχυρής κυβέρνησης, ο διαφαινόμενος πολυκερματισμός των πάλαι ποτέ κομμάτων - παρατάξεων, το ενδεχόμενο σοβαρών εκλογικών εκπλήξεων και, πάνω απ’ όλα, η δεδομένη πολιτική ρευστότητα και η βεβαιότητα νέων, πολύ σκληρότερων, βίαιων, αντικοινωνικών και υφεσιακών μέτρων βάζει την Ελλάδα σε μια αχαρτογράφητη περιοχή.
Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κάθε απόπειρα αναγωγής σε παλαιότερες πολιτικές, οικονομικές ή εκλογικές περιόδους είναι είτε εντελώς άστοχη είτε απλώς «βολική» για πολιτικούς χώρους και δυνάμεις που ακόμη πολιτεύονται με κλισέ. Άλλωστε τα σπουδαία έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές αυτής της άνοιξης. Και θα κάνουν το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα να δείχνει εντελώς αναντίστοιχο με την πραγματικότητα.
Πολύ συντομότερα από όσο συνέβη μετά τις εκλογές του 2009...
ΥΓ: Οι αριθμοί περί «λαϊκής συμμετοχής» σε εσωκομματικές διαδικασίες, επειδή αποτελούν κομματικές ανακοινώσεις, προφανώς αμφισβητούνται. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι τα εκλογικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου