Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι άλλοι με μια ματιά

Οι λαοί έχουν το λόγο
Εχουν οξυνθεί στο έπακρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι αντιθέσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη, για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αντικειμενική καταστροφή μέρους του κεφαλαίου λόγω καπιταλιστικής κρίσης, που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο διάσπασής της και αποπομπής χωρών. Τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενισχύονται. Οπως τόνισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, οι εξελίξεις πρέπει να σφραγιστούν με τις παρεμβάσεις των λαών και πριν απ' όλα των ριζοσπαστικών κινημάτων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν οι χώρες που εκδιώκονται από την ΕΕ. Το θέμα είναι να αποφασίσουν να φύγουν οι λαοί με τη θέλησή τους. Και αυτό που ακούσαμε στη Βουλή ότι «αν φύγουμε από την ΕΕ δε θα έχουν τα παιδιά μας να πιουν γάλα», αυτό είναι ένα συνηθισμένο επιχείρημα το οποίο λέγεται κάθε φορά που ο λαός πάει να κάνει ένα βήμα μπρος, συνειδητοποιώντας όχι μόνο το δίκιο του, αλλά και τη δύναμή του.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Ξυλοδαρμοί συνδικαλιστών

Τα πλέον απίθανα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Χθες, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πως το αθηναϊκό μετρό δεν επρόκειτο να λειτουργήσει για 48 ώρες, επειδή κάποιοι συνδικαλιστές ξυλοκοπήθηκαν από «συναδέλφους» τους. Θα ήταν πρωτοφανές οι πολίτες και η αγορά της πόλης να ταλαιπωρηθούν με αυτόν τον τρόπο, λόγω ενδοσυνδικαλιστικών ξυλοδαρμών. Η απόφαση ανεκλήθη όταν επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις, αλλά δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η κατάσταση όταν επικρατούν ακραία στοιχεία στο χώρο του συνδικαλισμού. Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται για τα αρνητικά στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τους συνδικαλιστές του ευρύτερου Δημοσίου. Όσο για τους ξυλοδαρμούς, ας ελπίσουμε πως η ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν η Δικαιοσύνη θα βρουν και θα τιμωρήσουν τους ενόχους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η Ευρώπη διχασμένη
ΜΕΣΑ σ' αυτό το κλίμα πιέσεων, που δέχεται η ευρωζώνη, πρέπει η Ελλάδα, ως «ξεχωριστή» περίπτωση, να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα. Μάλιστα, δέχτηκε ήδη την πρώτη «επίσημη» προειδοποίηση ότι η συμμετοχή της στην ευρωζώνη δεν είναι δεδομένη. Το ενδεχόμενο της αποχώρησής της είναι μεν «αδιανόητο», αλλά «εφ' όσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ, λοιπόν, φανερό ότι η σύνοδος κορυφής, που αρχίζει σήμερα, δεν μπορεί παρά να αποβεί καθοριστική για την πορεία του συνόλου της ευρωζώνης, κάτι που ασφαλώς επηρεάζει αποφασιστικά και τη θέση της Ελλάδας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: