Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σύνοδος Κορυφαίων αρπακτικών.. Συμφωνία επί της αρχής..

Μέρκελ: Θα κρατήσει χρόνια της άγριας λιτότητας η κολώνια..

Στην ίδια συχνότητα επί της αρχής αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις στα επί μέρους κινήθηκε και η Κομισιόν δια των κυρίων Ρομπάι και Μπαρόζο..


Συμφωνούν ως προς το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και το εθνικό χρέος κάτω από 60%, χαρακτηρίζοντας την θέση αυτή των Μέρκελ και Σαρκοζί χρυσό κανόνα ο οποίος θα εγγυάται έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που θα κατοχυρωθεί από τις εθνικές νομοθεσίες..


Το τυράκι στην περίπτωση αυτή είναι η απ’ ευθείας δυνατότητα δανεισμού του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Στήριξης από την ΕΚΤ και η φάκα στο ότι η Κομισιόν θα διαθέτει την εξουσία αυτόματης επιβολής μέτρων σε κράτη - μέλη τα οποία απαιτούν «διάσωση».



Η Κομισιόν ζητάει όμως οι αλλαγές να μην περάσουν μέσα από γενικευμένη τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, αλλά με αλλαγή σε επιμέρους άρθρα και πρωτόκολλα. Στον αντίποδα Γαλλία και Γερμανία έχουν καταστήσει σαφές ότι αν δεν συναινέσουν οι «27» να προχωρήσουν σε αλλαγή των Συνθηκών, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τους «17» της Ευρωζώνης και με όποια άλλη χώρα επιθυμεί να ακολουθήσει.


Παρ’ όλη την επιφανειακή ταύτιση απόψεων, εξαιρετικά δύσκολος φαινόταν μέχρι χτες βράδυ και ένας στέρεος συμβιβασμός μεταξύ των κρατών - μελών για τον τρόπο δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, είχαν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η θέση Χέρμαν Βαν Ρομπάι,που αφορά την χρηματοδότηση του Ταμείου από την ΕΚΤ, προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας η καγκελάριος της οποίας μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΛ στη Μασσαλία, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες «θα είναι δύσκολες».


Ζήτησε «την κατανόηση αυτών που δεν είναι στο ευρώ. Οφείλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό. Τα λόγια μόνο δεν αρκούν, μας χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση, μας χρειάζεται μια τροποποίηση των συνθηκών», ομολογώντας έμμεσα ότι οι κόντρες μαίνονται στο παρασκήνιο, μεταξύ άλλων και ανάμεσα στους «17» και τους «10». Η Μέρκελ κάλεσε ακόμα να «μην περιμένετε μια κοσμογονική λύση (...) Μην περιμένετε ένα Big Bang (...) ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς».


Λίγο αργότερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είπε ότι το ευρώ έχει χάσει την αξιοπιστία του και πρέπει να την κερδίσει πάλι, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει μια «Ενωση Σταθερότητας». Σημείωσε με νόημα ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως αποδεχόμαστε μεγαλύτερη ολοκλήρωση μεταξύ των 17 κρατών - μελών», συμπληρώνοντας ότι «οι 17 χώρες πρέπει να το κάνουν, αλλά αξία έχει επίσης να προστεθούν και άλλες χώρες».


Από το βήμα του συνεδρίου του ΕΚΛ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, δήλωσε πως «δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία» εάν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, συμπληρώνοντας ότι ήταν «λάθος» το γεγονός πως κάποιες χώρες μπήκαν στο ευρώ χωρίς να είναι προετοιμασμένες.


Σε δραματικούς τόνους προειδοποίησε ότι «ποτέ ξανά ο κίνδυνος "έκρηξης" της Ευρώπης δεν ήταν τόσο μεγάλος. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση (...) αν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και πρέπει να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να έχουμε το θάρρος για μία σωστή διάγνωση και η διάγνωση είναι ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: