Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Με βέτο απειλούν οι Βρετανοί..

 Μαθήματα πατριωτισμού από το νεοφιλελεύθερο τέρας του Λοχ Νες..

Την απειλή του βέτο επέσεισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον  σε περίπτωση που η προωθούμενη από τις Γερμανία και Γαλλία νέα συνθήκη της ΕΕ, , δεν προστατεύει τα βρετανικά συμφέροντα. 

Σε δηλώσεις από το Λονδίνο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι «θα κάνω το καλύτερο για τη Βρετανία και ελπίζω να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. 

Αλλά εάν δεν μπορέσω να πάρω αυτό που θέλω, δεν θα έχω κανένα δισταγμό να ασκήσω βέτο σε μια συνθήκη των "27", γιατί δεν πρόκειται να πάω στις Βρυξέλλες και να μην υπερασπιστώ την πατρίδα μου», 
είπε μιλώντας στο Sky News, την ίδια στιγμή που πετά στον δικό του Καιάδα εκατομμύρια Άγγλους δημόσιους υπαλλήλους.


Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «πολύ ανήσυχος» για την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ηγέτες μπορούν να επιλύσουν την κρίση αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική θέληση. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια και δεν υπάρχει λόγος να μην επιλύσουν αυτό το πρόβλημα». Κατά τη γνώμη του, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πραγματοποιήσει πρόοδο με τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης «για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο όπου όλοι θα παίζουν με τους ίδιους όρους».
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπου κατέθεσε την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης με τις προτάσεις για ταχεία αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι η αποδοχή των αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες από την ελληνική κυβέρνηση «αποτελεί προϋπόθεση» για την ενεργοποίηση της νέας δανειακής συμφωνίας. Παράλληλα, χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος είχε επαφές στις Βρυξέλλες με τραπεζίτες όπου και συζήτησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος «PSI».

Όλα για τους τραπεζίτες με παράμβαση της ΕΚΤ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε χτες το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 1,0%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ακόμα μέτρα για την υποστήριξη των τραπεζών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις κεφαλαίων με τριετείς «ενέσεις» ρευστότητας και χαλάρωση των κανόνων για την παροχή εγγυήσεων.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μόλις 0,3% το 2012, από 1,6% φέτος. Το Σεπτέμβριο, η τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 1,3% το 2012. Η ΕΚΤ παράλληλα αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί από 2,7% εφέτος σε 2% το 2012. Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Τράπεζες (EBA) ανακοίνωσε χτες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται στα 114,7 δισ. ευρώ και δίνει διορία έως τα τέλη Ιούνη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» και έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: