Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"Απελευθερώνεται"... η αποψίλωση του Αμαζονίου!

Μας μειώνουν τις ανάσες..


Νέο νόμο, που χαλαρώνει τις αυστηρούς περιορισμούς στην αποψίλωση δασών στον Αμαζόνιο και αμνηστεύει όσους αποψίλωσαν παράνομα δασικές εκτάσεις πριν τον Ιούλιο του 2008, ενέκρινε χτες με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία της Βραζιλίας.
 
Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και το ισχυρό λόμπι των γαιοκτημόνων ασκεί έντονες πιέσεις για τη δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης. 
Οι μεγαλογαιοκτήμονες ισχυρίζονται ότι η Βραζιλία μπορεί άνετα να ξεπεράσει τους Αμερικανούς στην αγροτική παραγωγή αν φύγουν απ' τη μέση τα νομικά “εμπόδια” που ορθώνει η περιβαλλοντική νομοθεσία.


Η άρση των αυστηρών περιορισμών στην αποψίλωση δασών συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων στις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ μόλις προχτές το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η αποψίλωση στην περιοχή του Αμαζονίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 23 χρόνια.



Τουλάχιστον 70 τροπολογίες έχουν ενσωματωθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο, ωστόσο οι υποστηρικτές του δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να αλλάξουν τα κύρια σημεία του. Ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από την κάτω Βουλή πριν δοθεί στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ για υπογραφή και επικύρωση. Η ίδια είχε υποσχεθεί πέρυσι, κατά την προεκλογική εκστρατεία της, ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νόμο θα κατατεθεί στο Κογκρέσο και θα προβλέπει αμνηστία σε όσους παράνομα αποψίλωσαν δάση στο παρελθόν.

“Είναι η πρώτη φορά που βάζουμε τέλος στην περιβαλλοντική δικτατορία μερικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες ελέγχουν το υπουργείο Περιβάλλοντος”, δήλωσε χαρακτηριστικά η γερουσιαστής Κάτια Αμπρέου, που είναι και πρόεδρος της “Εθνικής Ομοσπονδίας Γεωργίας και Κτηνοτροφίας” της Βραζιλίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Greenpeace για τον Αμαζόνιο, Μάρτσιο Αστρίνι, δήλωσε σχετικά ότι ο νέος νόμος θα μειώσει τις προστατευόμενες περιοχές του ποταμού και ουσιαστικά θα επιτρέψει να γίνουν νέες αποψιλώσεις.


Η υπερψήφιση του νόμου από τη Γερουσία ακολουθεί την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι εφέτος καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό αποψίλωσης δασών στον Αμαζόνιο από το 1988. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επιτυχία της αυτή οφείλεται στην ένταση των μέτρων κατά της παράνομης αποψίλωσης και των καταπατητών. 

Ωστόσο, πολλοί περιβαλλοντολόγοι αποδίδουν τη μείωση λιγότερο στα κατασταλτικά μέτρα των διωκτικών αρχών και περισσότερο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Εξαιτίας της, αναφέρουν, έχει μειωθεί η ζήτηση για προϊόντα που “συνδέονται” άμεσα με τις αποψιλώσεις δασών, όπως η σόγια, η ξυλεία και το μοσχαρίσιο κρέας.


Η ισχύουσα νομοθεσία για τις αγροτικές γαίες στη Βραζιλία, που εισήχθη αρχικά το 1965 και αναθεωρήθηκε με πιο αυστηρά κριτήρια τη δεκαετία του 1990, υποχρεώνει τους γαιοκτήμονες να διατηρούν απαραιτήτως ένα ποσοστό δασικής έκτασης στην καλλιεργήσιμη γη τους. Ανάλογα με την περιοχή, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% ώς 80%.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει νέος, “επικαιροποιημένος” νόμος για τις αγροτικές γαίες, σημειώνουν ότι το περιεχόμενό του, όπως εγκρίθηκε από τη Γερουσία, στην πραγματικότητα δίνει άφεση αμαρτιών στους καταπατητές και τους παράνομους υλοτόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: