Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος : Κάθε τότε και καλύτερα

του καθηγητή Ευρή Μπίλλη


Λίγοι ενθυμούνται την έκθεση Γκάλο Πλάζα για το Κυπριακό. Ήταν ίσως ο μόνος από τον ΟΗΕ που στάθηκε στο ύψος που έπρεπε να έχει ο Οργανισμός αυτός.
 
Προφανώς και σήμερα, που και ο πλέον αδαής ή ηλίθιος έχει αντιληφθεί ότι στόχος της Τουρκίας μέσω των δύο states είναι ο εκτουρκισμός της Κύπρου 

(όσα μέτρα και αν ληφθούν, το κατάλαβαν άραγε και οι κ.κ. Χριστόφιας και Γιωργάκης αν δεχθούμε ότι δεν το είχαν καταλάβει από την αρχή όταν υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν) 

η έκθεση αυτή πρέπει να αποτελεί τη βάση για τη λύση του Κυπριακού με ένα ενιαίο κράτος.


Όλα τα άλλα κ. Χριστόφια είναι εκ του πονηρού (δύο states κτλ) και οδηγούν όχι στην «αποφυγή της διχοτόμησης», όπως θρασύτατα υποστήριζες πολύ καιρό και ελπίζω να μην υποστηρίζεις τώρα.


Αναφορά Πλάζα
Το Μάρτιο του 1964, μαζί με την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε και την ανάληψη μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. Ανέθεσε τον ρόλο του
μεσολαβητή στον Φιλανδό διπλωμάτη Σακάρι Τουομιόγια (Sakari Tuomioja), ο οποίος όμως κατά τη διάρκεια της αποστολής του πέθανε και τη θέση του πήρε ο Γκάλο Πλάζα (Galo Plaza), πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ.


Ο Πλάζα υπέβαλε στις 26 Μαρτίου 1965 την αναφορά του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Στην αναφορά του αυτή έκανε μια ανάλυση της κατάστασης στο νησί. Αφού κατέγραψε το ιστορικό του προβλήματος, παρουσίασε τις θέσεις των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεσή του, από την αρχή της μεσολαβητικής αποστολής καθημερινές ένοπλες συγκρούσεις παραστρατιωτικών
ομάδων στο νησί εμπόδιζαν την εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης.
Η ηρεμία που επικράτησε μετά τον Αύγουστο του 1964 δεν άλλαξε και πολλά, επειδή οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων συνέχισαν να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις, με τους Ελληνοκυπρίους να επιδιώκουν την Ένωση (σε θεωρητικό επίπεδο) και τους Τουρκοκυπρίους να εμμένουν σε γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο λαών στο πλαίσιο ενός ομόσπονδου κράτους. Ο Πλάζα στην έκθεσή του προχώρησε στην εκτίμηση των προτεινόμενων λύσεων. Την τουρκοκυπριακή λύση της γεωγραφικής διαίρεσης του νησιού και τη δημιουργία διζωνικής ομοσπονδίας την απέρριψε, διότι συνδεόταν με αθρόες μετακινήσεις πληθυσμών και θα είχε ως συνέπεια παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων πληθυσμών
Επίσης θεώρησε την επιστροφή στο καθεστώς των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου ανέφικτη. Τα προβλήματα που ανέκυψαν με την εφαρμογή τους, άσχετα από το ποιος τα προκάλεσε, σε συνδυασμό με τα γεγονότα που μεσολάβησαν, απέκλειαν κατά την κρίση του την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.
Τη λύση της Ένωσης επίσης δεν την προέκρινε, λόγω της έντονης αντίθεσης των Τουρκοκυπρίων καταλήγοντας ότι τα μέρη θα έπρεπε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προς τη κατεύθυνση ενός ανεξάρτητου κράτους χωρίς διαχωρισμό των κοινοτήτων αλλά με ιδιαίτερες εγγυήσεις για τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής μειονότητας Η έκθεση Πλάζα δεν ικανοποίησε την Τουρκία, η οποία την θεώρησε μεροληπτική υπέρ των Ελληνοκυπρίων και αρνήθηκε περαιτέρω μεσολάβησή του στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: