Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Φονικές συγκρούσεις στη Συρία

Κλιμακώθηκαν και πάλι με άρματα μάχης που έχουν εισβάλει στην πόλη Χάμα οι βίαιες συγκρούσεις στην Συρία.. Στόχος της εισβολής η καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ 


Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του στρατού σε όλη τη Συρία, με 95 να έχουν καταγραφεί μόνο στην πόλη Χάμα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμάρ Κουράμπι.


Σύμφωνα με τον Κουράμπι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν σήμερα 121 άνθρωποι ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


"Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στη Χάμα και άνοιξαν πυρ στους
πολίτες, σκοτώνοντας 95", είπε ο Κουράμπι ο οποίος υποστήριξε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο όπου μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τα ονόματα 62 θυμάτων. Πρόσθεσε ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντέιρ Έζορ, 6 στο Χαράκ και ένας στο Μπουκάμαλ.


Για την κατάσταση που επικρατεί στη Χάμα, όπου νωρίτερα κάτοικοι ανέφεραν ότι τα ξημερώματα εισέβαλαν άρματα μάχης, το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι δεκάδες ένοπλοι έχουν ανέβει σε στέγες κτιρίων στη Χάμα και "πυροβολούν για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους".


Σημειώνεται ότι η Χάμα είναι σύμβολο του αντικαθεστωτικού αγώνα από την εποχή της καταστολής, το 1982, της εξέγερσης του εκτός νόμου κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων εναντίον του τότε προέδρου Χαφέζ αλ-Άσαντ που στοίχισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.


ΗΠΑ: "Κήρυξαν πόλεμο κατά του λαού"
Πόλεμο εναντίον του λαού τής χώρας έχουν εξαπολύσει οι συριακές αρχές με την επίθεση που έκαναν στην πόλη Χάμα, όπως υποστήριξε σήμερα αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας.


"Είναι απελπιστικό. Οι αρχές πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο μπορούν να παρατείνουν την ύπαρξή τους εμπλεκόμενες σε πόλεμο με τους ίδιους τους πολίτες τους", δήλωσε ο επιτετραμμένος σε θέματα Τύπου της πρεσβείας Τζ.Τζ. Χάρντερ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.


Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας SANA είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο στρατός εισέβαλε στη Χάμα για να εκδιώξει ένοπλους που "πυροβολούσαν για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες" αλλά ο Χάρντερ χαρακτήρισε αυτήν την επίσημη εκδοχή ως "ανοησίες".


Κυρώσεις ζητά το Βερολίνο
Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σοκαρισμένος από τη στρατιωτική επέμβαση στη Χάμα.


"Η γερμανική κυβέρνηση ζητά από τον πρόεδρο (της Συρίας) Άσαντ να σταματήσει αμέσως τις βιαιότητες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών" είπε ο Βεστερβέλε απειλώντας ότι η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα επιβάλουν "νέες κυρώσεις" σε βάρος της Δαμασκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: