Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ο Νίκος Μπακουνάκης στο «Βήμα»:


- «Μοιάζει με μια αρχέγονη λειτουργία. Σε περιόδους κρίσης οι κοινωνίες κατέφευγαν στους σοφούς ηλικιωμένους, με εμπειρίες γνώσης και ζωής. Μετά την επιτυχία των δύο φυλλαδίων του Στεφάν Εσέλ αναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο μια σύμπραξη ίδιας μορφής και χαρακτήρα. Ο 94χρονος Στεφάν Εσέλ συνεργάζεται με τον 90χρονο κοινωνιολόγο Εντγκάρ Μορέν για ένα βιβλιαράκι, όχι μεγαλύτερο από 100 σελίδες, που θα έχει ως στόχο να υπενθυμίσει -και αυτό- την ανάγκη της στράτευσης και την ενεργοποίηση της (εφησυχασμένης) ιδιότητας του πολίτη».


- «Τίτλος του βιβλίου "Ο δρόμος της ελπίδας, δράση πολίτες" (Le chemin de l' esperance, aux actes citoyens!)". Η κυκλοφορία του βιβλίου προβλέπεται για τις 14 Σεπτεμβρίου και η διαφήμιση
του εκδοτικού οίκου (Fayard) έχει ήδη αρχίσει. Κυρίαρχη φράση: "Ο Εσέλ πάτησε το κουμπί, ο Μορέν δείχνει τον δρόμο"».


* ΑΝΑΚΤΗΣΗ... «Το ξέσπασμα των "αγανακτισμένων" πολιτών δίνει νέο λειτουργικό και συμβολικό νόημα στην πλατεία Συντάγματος»... Ο Πάνος Δραγώνας -αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών- γράφει στην «Καθημερινή»:


- «Η κυκλοφορία των γύρω δρόμων επιβαρύνεται πολύ λιγότερο από ό,τι κανείς θα περίμενε, ενώ τα καταστήματα επωφελούνται από την ατμόσφαιρα γιορτής που επικρατεί στο κέντρο της πόλης. Η πλατεία, που άλλοτε απομόνωνε, τώρα πια ενώνει, παράγει πολιτική και πλημμυρίζει από νόημα. Ο δημόσιος χώρος φιλοξενεί ένα σύνθετο πλέγμα διαφορετικών δραστηριοτήτων και γίνεται φορέας ισχυρών συλλογικών μηνυμάτων. Η πλατεία έχει πλέον ανακτήσει την πολιτική διάστασή της. Και η πόλη έχει ανακτήσει την πλατεία της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: