Δακτυλικό αποτύπωμα και για την γνησιότητα του ελαιολάδου!!!
Μια καινοτόμα πρόταση για την καταπολέμηση της απάτης στο ελαιόλαδο, φέρνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι οποίοι μελέτησαν με ποια μέθοδο μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα επαληθεύεται η «ταυτότητα» του προϊόντος.
Η γνώση της χώρας προέλευσης αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο επηρεάζει σημαντικά τόσο τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών όσο και τις τιμές της αγοράς.
Μάλιστα, η αλυσίδα εφοδιασμού παρθένου ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην απάτη και τη νοθεία και η παραποίηση της δήλωσης προέλευσης παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τις μεγάλες δυνατότητες της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων για την επαλήθευση της γεωγραφικής αυθεντικότητας του παρθένου ελαιολάδου
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη μέθοδος επαλήθευσης αυτών των πληροφοριών, ανοίγοντας ένα κρίσιμο κενό στην τροφική αλυσίδα. ελαιόλαδο
Τι έδειξε η μελέτη για το ελαιόλαδο
Σύμφωνα λοιπόν, με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry, συγκρίνει για πρώτη φορά τις δύο πιο υποσχόμενες μεθόδους μεταξύ ειδικών και μη τεχνικών για την πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του παρθένου ελαιολάδου: την ανάλυση σταθερών ισοτόπων και το δακτυλικό αποτύπωμα του κλάσματος των σεσκιτερπενίων (ένα είδος λιπιδικών ενώσεων).
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης τις μεγάλες δυνατότητες της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων σεσκιτερπενίων για την επαλήθευση της γεωγραφικής αυθεντικότητας του παρθένου ελαιολάδου.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέθοδος δακτυλικών αποτυπωμάτων σεσκιτερπενίων ήταν πιο αξιόπιστη από τις ισοτοπικές μεθόδους σε διάφορες πτυχές, όπως η ακρίβεια ταξινόμησης, η ευαισθησία και η επιλεκτικότητα», εξηγούν οι συγγραφείς, μέλη του Τμήματος Διατροφής, Επιστημών Τροφίμων και Γαστρονομίας στο UB.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αυξηθεί η δυνατότητα μεταφοράς αυτής της βιοχημικής τεχνικής ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια εφαρμογή της και, έτσι, να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η παραποίηση στην αλυσίδα τροφίμων.
Ανθή Γεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου