Τρομακτικά στοιχεία για το δημογραφικό: Το 2050 ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί πλέον του 1,5 εκατομμυρίων ατόμων!!! Ο λαός δημογραφικά είναι καταδικασμένος. Πεθαίνει. Όστις καθ’ οιονδήποτε τρόπο μας αποχαιρετά οριστικά, δεν αντικαθίσταται. Μηδέ καν υποκαθίσταται. Όσοι απομένουν ως ελεύθεροι πολιορκημένοι των τοκοκλύφων ακροβατούν δίχως δίχτυ ασφαλείας για να επιβιώσουν. Και αυτό μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το παραμύθι της ανάπτυξης δεν ευδοκιμεί σε άγοντα εδάφη. Αφ ενός γιατί η ανάπτυξη προϋποθέτει δημιουργικά μυαλά που όσα όμως υπήρχαν εκόντα άκοντα εγκατέλειψαν άρον άρον τη χώρα. Αφήνοντας πίσω τους τα συντρίμμια ενός κοινωνικού ερειπιώνα..
«Το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών» Το δημογραφικό δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα αλλά βαθιά κοινωνικό που χαρακτηρίζεται ως «ένα καινούργιο είδος εθνικής χρεοκοπίας».
Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που απειλεί την Ελλάδα μια από τις πιο γερασμένες χώρες στην Ευρώπη, κάτι που έχει επισημανθεί επανειλημμένα – προκειμένου σε αρκετές περιπτώσεις να δικαιολογηθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις είναι τρομακτικές:
«Στην Ελλάδα το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών και 700.000 πολίτες άνω των 65 ετών», όπως τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «ένα καινούργιο είδος χρεοκοπίας».
«Ο πληθυσμός μειώνεται, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αυξάνονται ως ομάδα πληθυσμού, άρα έχουμε πάρα πολλές συνέπειες τόσο στα οικονομικά ζητήματα, όσο και στα κοινωνικά» επεσήμανε ο κ. Καρανικόλας ο οποίος πραγματοποίησε σχετική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας ήταν αποκαρδιωτικά.
Μιλώντας στην ΕΡΤNews, τόνισε πως το θέμα έχει να κάνει με υποδομές, περίθαλψη, συντάξεις, με φροντίδα, με την γενικότερη παραγωγή της χώρας και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν εργαλεία και μοντέλα διεθνώς που έχουν εφαρμοστεί, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η χώρα, όχι για να πετύχουμε θαύματα, αλλά για να αρχίσει να αλλάζει αυτή η εικόνα μετά από 15-20 χρόνια. Ορόσημο το 2,1 παιδιά
«Περίπου το 1981 ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε, ήταν για τελευταία φορά στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα» τόνισε και πρόσθεσε πως «από εκεί και μετά, σήμερα είμαστε στο 1,3, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί πολύ οι γεννήσεις στη χώρα και όσοι ασχολούνται με δημογραφικά θέματα και θέματα ανθρωπογεωγραφίας ήξεραν από το 1981 ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να έρχονται προβλήματα σε σχέση με την δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου