Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στη γενοκτονία που διαπράττει εδώ και έναν χρόνο το Ισραήλ εντοπίζεται και μία ακόμη σημαντική αλλαγή. Αφενός, η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων καταγγέλλει τις συστηματικές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου από το Ισραήλ, χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου» τις στοχευμένες δολοφονίες, στηλιτεύει την απαγόρευση εισόδου ΜΜΕ στη Γάζα και τους λογοκριτικούς περιορισμούς στα ρεπορτάζ.


 

Στον αντίποδα, η πλειονότητα των δυτικών Μέσων προβάλλει και μεταδίδει μόνο την ισραηλινή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, αποκρύπτοντας ουσιαστικές πληροφορίες. Πολλά ΜΜΕ απομάκρυναν ή και απέλυσαν δημοσιογράφους επειδή έγραφαν στα ψηφιακά Μέσα για τη Γάζα, άλλα έδωσαν πρόσβαση προς έλεγχο των ρεπορτάζ στους στρατιωτικούς λογοκριτές του IDF. Εκδόθηκαν δε ειδικές εγκύκλιοι για την επιτρεπόμενη γλώσσα στην κάλυψη του πολέμου.

Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν εξαιρούνται, αν και σε αυτά υπερέχει η γραμμή Μαξίμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τη γενοκτονία του «σύμμαχου» κράτους, άρα και τα ελεγχόμενα μίντια προβάλλουν την ισραηλινή παραπληροφόρηση. Υπάρχουν δε και Μέσα που ταυτίζονται πλήρως με τη σιωνιστική προπαγάνδα. «Ειδικοί σύμβουλοι» χωρίς όνομα αρθρογραφούν για το δίκαιο της απανθρωποποίησης των Παλαιστινίων, συγκεκριμένοι αρθρογράφοι ελέγχουν το περιεχόμενο σε ΜΜΕ ή υποστηρίζουν ανοιχτά τη γενοκτονία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: