Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΜΝΗΜΟΝΙΑΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

 «Το νέο Μεσοπρόθεσμο είναι και νέο μνημόνιο;» ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απάντησε: 


 

«Το αντίθετο. Στην πραγματικότητα βάζει όρια και κανόνες για να μην οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια. Και επιβεβαιώνει ποιοι είναι συνεπείς σε σχέση με αυτά που λένε και αυτά που κάνουν». 

Ουδέποτε σας αμφισβητήσαμε. Πράγματι, η κυβερνητική συμμορία είναι συνεπέστατη στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Εξ ου και το πρόγραμμα προβλέπει κλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, καθήλωση των μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν 13 χρόνια, ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών (με «πράσινα» χαράτσια κ.λπ.), σε έναν αντιλαϊκό «οδικό χάρτη» που φτάνει μέχρι το 2028. 

Πλασάρει μάλιστα ως «τυράκι» τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους, κρύβοντας ότι αυτά θα στηριχτούν στην παραπέρα διάλυση του λαϊκού εισοδήματος, ενώ τα όποια οφέλη θα τα καρπωθεί η ολιγαρχία. 

Αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των κρατικών εσόδων μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου η συγκέντρωση έμμεσων φόρων έσπασε κάθε ρεκόρ. 

Είναι δεδομένο ότι ο λαός θα συνεχίσει να χαρατσώνεται άγρια για να «απελευθερώνονται» χρηματοδοτήσεις (από ευρωενωσιακά και κρατικά ταμεία) και να συνεχίζονται «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Με άλλα λόγια, όχι απλά μνημόνιο αλλά ...μνημονιάρα διαρκείας το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: