Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ

 

Μας λευτέρωσε το ΕΑΜ από την ναζιστική κατοχή αλλά: Άλλαι αι βουλαί του λαού που στις 12 Οκτώβρη 1944, πανηγύριζε την ελεθεύρωσή του και άλλαι των δηλητηριωδών Βρετανικών φιδιών. 



 
Που προετοίμαζαν με τους εγχώριους δωσίλογους τον εμφύλιο για την εσαεί καθυπόταξη των Ελλήνων. 

Για να υποχρεωθούν οι αντάρτες ν' απαντήσουν εν όπλοις. 

Πρόκειται περί καθεστώτος καθαρμάτων. 

Αν κι αγέννητος πήρα στην βρεφονηπιακή δημοσιογραφική μου ηλικία μια γεύση της αλητείας τους. Όταν παρήγαγα μια ιστορική τηλεοπτική εκπομπή από την ΕΡΤ το 1979. 

Ιστορική συμφιλίωση την ονόμασα και την επομένη δέχθηκα ακατανόητα διθυράμβους από τον τύπο. 

Μα γιατί; Εκπτώσεις της αλήθειας δεν κάνω ποτέ, ακόμη κι αν δυσαρεστώ φίλους. Πολιτικούς ή κοινωνικούς. 

Θυμάμαι πως εξέθεσα ακόμη και εναν εκ των σημαντικότερων καλεσμένων μου --τον Γκουντ Χάουζ-- που δια μέσου του Βρετανικού φλεγματικού δηλητηρίου του, προσέβαλε σεξιστικά και αναπόδεικτα τον Άρη τον Βελουχιώτη. 

"Αν δεν μου προσκομίσεις αποδείξεις πάρτο πίσω γιατί σου κόβω την ατάκα αυτή" τον προειδοποίησα. Για να υποχρεωθεί σε άτακτη υποχώρηση. 

Ποια ήταν η αφορμή της κλήσης του; Πως συναποτέλεσε μέρος της ομάδας του Άρη του Ζέρβα και του αυστραλού ταγματάρχη Μαρίνου που ανατίναξαν την γέφυρα του Γοργοπόταμου. 

Τεράστιο πλήγμα κατά των φασιστών. 

Για ν' αποδειχτεί πως οι Έλληνες συνασπισμένοι είναι λαός ανίκητος.  (στη φωτό εγώ με ένα εκ των πρωτοπαλίκαρων του Άρη τον "Νικηφόρο" και κατά κόσμο Δημήτρη Δημητρίου) επί της γέφυρας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων)



Δεν υπάρχουν σχόλια: