Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

 1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος (διαβάζετε ωρέ πάμπτωχος.. σαν τους μεταμοντέρνους Καμία σχέση) ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

1869 «Μαύρη Παρασκευή» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.. (χάνει συχνά λάδια η μηχανή αλλά επανέρχεται για νέες δόξες..)



1908 Το κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.(Παρ' ολίγον να είχαμε νέα Κύπρο σήμερα...αν δεν άλλαζε αυτό)

1922 Στα νησιά Χίος και Λέσβος, όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία, συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα - Γονατά. Με προκήρυξή της, ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και τον σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» (τη συμμαχία καταστροφής του Ελληνισμού της Σμύρνης δηλαδή με την ...φιλική συμμετοχή της δεξιάς) για τη διενέργεια εκλογών.

1929 Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη» για τη δημοσίευση άρθρων τα οποία αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία.(θα έλεγα πως όμοιος στον όμοιο αεί πελάζει αλλά συγκρατούμαι γιατί ο Ελευθέριος σήκωσε μετά την αντιβασιλική σημαία..)

1943 Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας, με επικεφαλής τον Μπουραντά, διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δύο φοιτητές δολοφονούνται, ενώ άλλοι 10 τραυματίζονται.(τα πολυτεχνεία δεν είναι ένα... )

Δεν υπάρχουν σχόλια: