Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

 Η πλήρης φράση που είπε τότε ο Δημοσθένης, έχει ως εξής: «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων».Μετάφραση : «Ε, λοιπόν, πρέπει να έχεις χρήματα, γιατί, χωρίς αυτά, δεν θα γίνει ούτε ένα απ’ όλα όσα πρέπει να γίνουν». 

Τι ήθελε να πει ο ποιητής: 


 

Τη προδοτική δράση του Αισχίνου φίλου και μισθωτού του Φιλίππου κατήγγειλε. 

Πολλά τα εγκώμια για τον δολοφονημένο τοπογράφο κι όπου εγώ διασταυρώνομαι με αυτά αντιδρώ φωτοτυπικά, όπως όταν κάποιος με καλημερίζει. Ανοίγω το παράθυρο να το διασταυρώσω!! 

Γιατί ως αυτή τη στιγμή μόνον ως εθνικό ευεργέτη δεν τον έχουν ακόμη φωτογραφίσει. Και πότε; Σε εποχές όχι απλώς ακραίου, αλλά άκρατου κανιβαλικού καπιταλισμού, επί των οποίων το φιλανθρωπικό έλεος, είναι βασικό αλλά εν ανεπαρκεία αγαθό. 

Δει δη χρηματιστηριακού τζόγου τα πάντα.Shershez la femme αποφάνθηκαν οι Γάλλοι, με τους μητροπολίτες του καπιταλισμού να το διορθώνουν ως εξής: Shershez le capital (ψάξτε το κεφάλαιο) 

Πρόκειται περί του θησαυρού που απόκτησε μέσα σε μια δεκαπενταετία ο εκτελεστείς με τον Μπαλζάκ σε πλάγιο ήχο δεύτερο να φαλτσάρει της καθεστωτικής ορχήστρας γνωμοδοτώντας, πως: 

Πίσω από κάθε πλούτο κρύβεται πάντα το έγκλημα.Και οι νοώντες νοήτωσαν..

Και τον Μπρετόν να συνηγορεί πως ένα από αυτά, ή το κορυφαίο, είναι και η ιδιοκτησία. 

Τι λοιπόν έχουμε ενώπιόν μας. Έναν τύπο που ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή ως φτωχός και μόνος τοπογράφος, για να καταλήξει την τελευταία πενταετία στην διαχείριση του real estate, με τους μάρτυρες να του φορούν φωτοστέφανο εντιμότητας. 

Και πότε αυτό; Όταν στο εθνικό κτηματολόγιο τ' αδήλωτα στρέμματα απαριθμούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες.. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους διεκδικούντες δικαίως ή αδίκως το ψαχνό τους. 

Ένας κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου πετυχημένος πολιτικός αναγνωρίζεται από το ποσοστό του πλήθους που τον επιλέγει. Το 30% πρέπει να σε ακολουθεί, ένα άλλο 30% πρέπει να σε εχθρεύεται και το υπόλοιπο 40% να παραμένει σταθερά αδιάφορο. 

Το ίδιο κι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας. Κάτι που στην περίπτωση του αποθανόντος δεν ισχύει. 'Απαντες τον έχουν αγιογραφήσει.. Αλλά τα λεφτά παραμένουν να είναι πολλά σου λέω Άρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: