Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΣΕ ΒΟΥΤΙΆ ΤΟ ΕΥΡΩ

 Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών (λέγε με τράπεζα μη ντρέπεσαι καμια ..δουλειά δεν είναι ντροπή εκτός από αυτούς που έκαναν την ντροπή δουλειά ) στο εκλογικό αποτέλεσμα για τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου της ΕΕ. 


 

Με την εκτόξευση των ποσοστών της ακροδεξιάς σε ισχυρές οικονομικά χώρες πυροδοτήθηκαν και πολιτικές εξελίξεις, και έφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό εν όψει των αλλεπάλληλων παραιτήσεων στην ευρωπαϊκή βαβέλ.. 

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στο 1,0751 δολ., μετά την αναγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της προωτοφανούς ανόδου της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ευρωπαϊκές μετοχές και γαλλικά ομόλογα. 

Ευρωεκλογές 2024: Ηχηρό χαστούκι σε Ελλάδα και Ευρώπη – 

Το σοκ σε Γαλλία και Γερμανία 

 Οι Σοσιαλδημοκράτες του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υπέστησαν ρεκόρ απωλειών, ενώ το δεξιό κόμμα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αναδεικνύεται σε νικητή στην Ιταλία. 

«Τα κόμματα προς τα δεξιά είναι οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές και η θέση της ιταλίδας πρωθυπουργού κατά τις διαπραγματεύσεις με άλλους ευρωπαίους ηγέτες ενισχύεται», είναι το πρώτο σχόλιο της Pia Fromlet, οικονομολόγου της ευρωζώνης για την Skandinaviska Enskilda Banken AB, στο Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: