Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΣΤΕΓΗ: ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ

 Στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας δίνης εξ αιτίας της στεγαστικής κρίση τελούμε. Οι περιθωριοποιημένοι στον σκουπιδοφάγο του πολιτισμικού μας νεροχύτη ή στις γέφυρες των παρόχων των εθνικών μας οδών. 



Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται επαρκούς στέγασης, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών – και οι ειδικοί (ποιοι ειδικοί τα καπιταλιστικά λυκόρνια) λένε ότι αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.

 Προκειμένου να στεγαστούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια, ο κόσμος θα χρειαστεί να χτίζει 96.000 νέα οικονομικά προσιτά σπίτια κάθε μέρα, λέει το Πρόγραμμα Ανθρώπινων Εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών. 

Ταχεία αστικοποίηση, πτώση της δημόσιας στέγασης, έλλειψη κρατικής παρέμβασης Στην έκθεσή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι, ο Μπαλακρίσναν Ρατζαγκοπάλ, ο Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση, είπε ότι «οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην κρίση της οικονομικής προσιτότητας έχουν τις ρίζες τους σε διαρθρωτικές αλλαγές που καλύπτουν τις τελευταίες δεκαετίες». (λέγε με χρηματιστήρια) 

 Χρηματιστικοποίηση της στέγασης 

Ανέφερε την ταχεία αστικοποίηση, μια πτώση στη δημόσια στέγαση και την έλλειψη κρατικής παρέμβασης ως μερικές από τις αιτίες. 

Ο Ρατζαγκοπάλ επεσήμανε επίσης την χρηματιστικοποίηση της στέγασης ως κλειδί για την κρίση, λέγοντας ότι «μεταμόρφωσε τη στέγαση από θεμελιώδη κοινωνική αναγκαιότητα σε επενδυτικό εργαλείο, αφαιρώντας την από την εγγενή της λειτουργία να παρέχει ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης». ( Ξαφνικά ανακάλυψαν τον τροχό!!) 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ιστορίες ατόμων που βρίσκουν τις δικές τους λύσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο -το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του παρακάτω διαγράμματος για το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αναφέρονται ως άστεγοι στον ΟΟΣΑ- ένας πρώην τοξικομανής έχει προσφέρει σε εκατοντάδες άστεγους δωρεάν κρεβάτι στο μικρό διαμέρισμά του από το 2020. (εδώ να δεις.. Οι πάροχοι των εθνικών εδών προσφέρουν εκατοντάδες γέφυρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: