Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

 Δίκτυο Σπάρτακος : Η εμπροσθοφυλακή προστασίας του Ισραήλ..

 ............

 


Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Πρώτον, οι λαλίστατες εναντίον του Ιράν, ΗΠΑ και ΕΕ, συνεχίζοντας να καλύπτουν την παράνομη δράση του Ισραήλ, ακόμη δεν έχουν καταδικάσει τον παράνομο βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, με σκοπό τη δολοφονία δυο κορυφαίων αξιωματικών των «Φρουρών της Επανάστασης» μέσα σε προστατευμένο από διεθνείς συνθήκες έδαφος, που
προκάλεσε την πρόσφατη ιρανική επίθεση.

Δεύτερον, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία λειτούργησαν και πάλι ως «προστάτες» του Ισραήλ, επιχειρώντας να καταρρίψουν τα ιρανικά drones και πυραύλους, είτε με την άδεια της χώρας όπου πέταξαν τα αεροσκάφη τους (Ιορδανία) είτε χωρίς (Συρία, Ιράκ). Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε βάση στην Κύπρο, απογειώθηκαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής 14/4, ώστε να συνδράμουν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones που εξαπολύθηκαν κατά του Ισραήλ. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά από τις εκτοξεύσεις ιρανικών drones φορτωμένων με εκρηκτικά, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, αργά το Σάββατο 13/4 στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά ισραηλινών εδαφών.

Τρίτον, υπήρξε σαφή εμπλοκή της Κύπρου και της Ελλάδας με συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις των βάσεων σε Ακρωτήρι και Σούδα. Το ελληνικό κράτος βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ και συμβάλλει στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης με πολλαπλούς τρόπους: Με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα από τον ελληνικό εναέριο χώρο περνά όλη η προμήθεια αμερικανικού πολεμικού υλικού στο Ισραήλ, με τη συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και με την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά θάλασσα.

Τέταρτον, παρά την τεράστια αυτή κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης, ο περίφημος θόλος του Ισραήλ «έσπασε» και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία του.

Πέμπτον, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά F-35 και ο ισραηλινός στόλος απέτυχαν να αποτρέψουν τα ιρανικά πλήγματα, τα δημοσιογραφικά φερέφωνα του υπουργού Άμυνας Δένδια και της κυβέρνησης της ΝΔ κραυγάζουν υπέρ της απόκτησης τους.

Έκτον, η σχέση κόστους-οφέλους των σύγχρονων στρατιωτικών αναμετρήσεων προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Πρακτικά, και παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, φαίνεται ότι η αγγλοαμερικανική αεροπορική ασπίδα και ο πολυδιαφημισμένος ισραηλινός «Σιδερένιος Θόλος» δεν κατάφεραν να προστατέψουν πλήρως τις θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενες ισραηλινές υποδομές.

Ο εκτεταμένος πόλεμος που προκαλούν στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αγωνιστούμε για το μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και των πολεμικών εξοπλισμών. Η κλιμάκωση των αγορών όπλων με διακύβευμα την στρατιωτική υπεροχή δεν φέρνουν την ειρήνη, αλλά την καταστροφή των λαών είτε με τον πολεμικό όλεθρο είτε την οικονομική χρεωκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: