Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

 Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα.(Μπαλζακ) 

 ................

 



 Με ένα νέο ...«Big Brother» σύστημα θα παρακολουθείται όποιος χρωστάει σε εφορίες, τράπεζες και Δημόσιο, προκειμένου να εντοπίζεται και να δρομολογούνται τα περαιτέρω, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Το νέο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα για το πώς ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» του κράτους υπηρετεί τη μεγαλύτερη «εισπραξιμότητα» στα δημόσια έσοδα, που σε ποσοστό 95% προέρχονται από τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Ετσι κι εδώ, στο στόχαστρο μπαίνει ξανά η «μαρίδα», δηλαδή αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που συκοφαντούνται από την κυβέρνηση ως φοροφυγάδες «από τα αποδυτήρια»!

 Στον αντίποδα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά οι κυβερνήσεις τούς δίνουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. 

Ως γνωστόν, άλλωστε, το 80% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 85 δισ., το χρωστάνε οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θεωρεί την πλειοψηφία αυτών των χρημάτων «ανεπίδεκτα είσπραξης». 

Την ίδια ώρα το 87% των οφειλετών χρωστάνε μόλις έως 5.000 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2% των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: